Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA OBJAVILO JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE ZAHTJEVA ZA SUBVENCIONISANJE KAMATE TOKOM GREJS PERIODA DATOG REPROGRAMOM POSTOJEĆIH NAMJENSKIH KREDITA ZA POLJOPRIVREDU, AGROINDUSTRIJU I RIBARSTVO

12.08.2020.


Ovaj Javni poziv je u okviru Trećeg Vladinog paketa socio-ekonomskih mjera, sa ciljem podrške sektorima poljoprivrede i ribarstva za održavanje likvidnosti.

Ovom mjerom Vlada pruža mogućnost zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da ostvare pravo na subvencionisanje kamate tokom grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci za postojeće kredite kod komercijalnih banaka ili Investicionog razvojnog fonda. Pravo na subvencionisanje će moći da ostvare fizička lica, privredna društva i preduzetnici, koji su registrovani poljoprivredni proizvođači, registrovani ribari, registrovani uzgajivači ribe ili prerađivači poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji do 31.12.2020. godine podnesu zahtjev za subvencionisanje kamate, u skladu sa uslovima i procedurom naznačenim u tekstu Javnog poziva.

Javni poziv možete preuzeti na ovom linku:

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je iz Posebnog Vladinog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 miliona eura, već realizovalo pet mjera, i to:

-  Avansnu isplata 80% premija poljoprivrednim gazdinstvima;

-  Uplatu vanredne naknade korisnicima staračkih naknada;

-  Isplatu jednokratne podrške profesionalnim ribarima;

-  Uplatu doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci;

-  Novu povoljnu kreditnu linija IRF-a za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate.

Takođe, u toku je i realizacija programa intervencija na tržištu.

U narednom periodu pokrenuće se i realizacija dugoročnih mjera podrške iz Trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, odnosno Koncepta brzih iskorka u sektorima poljoprivrede i ribarstva, koji će obezbijediti značajne mogućnosti za: novu proizvodnju, nova radna mjesta, novu vrijednost, novi značajni ekonomski rast.

Koncept podrazumijeva nastavak podrške malim gazdinstvima i njihovoj konkurentnosti, generisanje velikih pokretača u ključnim sektorima i široku kooperantsku mrežu malih gazdinstava, kroz bolju konkurentnost, tržišnu prepoznatljivost i bolju povezanost sa sektorom trgovine i turizma, što će doprinijeti smanjenu uvozne zavisnosti.


IZVOR: Vebsajt Vlade Crne Gore, 10.08.2020.


Naslov: Redakcija