Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NOVCA FALI, ALI SE ZA SADA SVE OBAVEZE REDOVNO SERVISIRAJU


Ministarstvo finansija ulaže napore da i pored nedostajućih novčanih sredstava u skladu sa zakonom finansira sve svoje obaveze redovno, saopšteno je Dnevnim novinama u ovom Vladinom resoru.

"Sva davanja početkom avgusta su redovno servisirana i pored manje naplate prihoda u julu za 14 miliona u odnosu na plan predvđen budžetom za 2016. godinu", objasnili su u ministarstvu finansija na čijem čelu je Raško Konjević.

U Ministarstvo finansija ističu da su već ukazali da u budžetu za 2016. godinu nedostaje 17 miliona eura za isplatu zarada shodno novom zakonu, kao i oko 35 miliona eura za isplatu naknade za majke sa troje i više djece.

"Takođe, budžetom nijesu predviđena sredstva za isplatu rata za kredite za nekoliko državnih preduzeća, pa smo početkom avgusta bili primorani da na predlog Ministarstva saobraćaja isplatimo ratu za Crnogorsku plovidbu a.d. na ime uzetog dugoročnog kredita kod Exim banke, kako ne bi bila aktivirana garancija koju je izdala država za taj kredit", istaklii su u Ministarstvu finansija i dodali da će penzije biti redovno isplaćivane, a dio sredstava biće kao i do sada obezbjeđivan iz državne kase.

I pored činjenice da novca u budžetu fali, očekivano je da Vlada nađe rješenje i da neće dozvoliti da se ugrozi redovnost isplata, koja nikada od 2006. godine nije dovedena u pitanje.

S obzirom na to da nedostaje novca za servisiranje određenih obaveza, Ministarstvo finansija je ranije pripremilo predlog rebalansa koji će biti "težak", kako sada stvari stoje, više od 60 miliona eura.

Nedostajući novac, trebalo bi, kako je rekao nedavno ministar Konjević, da se obezbijedi iz kapitalnog budžeta i kroz naplatu poreskog duga, bez novog zaduživanja države. Predstavnici vlasti i opozicije predlažu racionalizaciju svih troškova budžetskih korisnika, a ekonomsti smatraju da je u ovom trenutku najvažnije stati na kraj donošenju pojedinih zakona bez procjene finansijskog uticaj a, uz veće uvažavanje mišljenja struke.

Vladina Komisija za ekonomska pitanja (KEP) vratila je predlog rebalansa budžeta na doradu, a ministar finansija je o tome usmeno izvijestio Vladu Crne Gore.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 11.08.2016.