Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAPREDAK SISTEMA IZVRŠENJA KRIVIČNIH SANKCIJA

12.07.2018.


Funkcionalan sistem izvršenja krivičnih sankcija ogledalo je sposobnosti države da obezbijedi zadovoljenje pravde, ali i potvrda humanosti i spremnosti društva da pruži šansu za rehabilitaciju čak i počiniocima teških krivičnih djela, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

U obraćanju učesnicima nacionalne konferencije "Funkcionisanje sistema krivičnih sankcija" u Podgorici, potpredsjednik Pažin je ukazao da je povećanje ukupne efikasnosti pravosudnog sistema posljednjih godina rezultiralo značajnim pritiskom na sistem izvršenja krivičnih sankcija.

"Zato je Vlada odlučila da uloži do 15 miliona eura u izgradnju novog zatvora na sjeveru Crne Gore. Izgradnja novih zatvorskih kapaciteta obezbijediće da pravosnažno osuđena lica budu bez odlaganja upućena na odsluženje zatvorskih kazni, u uslovima koji u svemu ispunjavaju visoke međunarodne standarde bezbjednosti i zaštite prava zatvorenika", saopštio je Potpredsjednik.

Potpredsjednik Pažin je istakao i Vladino opredjeljenje da u okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija bude izgrađena Specijalna zdravstvena ustanova, dodajući da se intezivno radi na pripremi tehničke dokumentacije u cilju obezbjeđivanja podrške za ovaj projekat iz fondova Evropske unije.

"Razvojem sistema alternativnog izvršenja krivičnih sankcija, nastojimo da dovedemo do smanjenja zatvorske populacije, ali i smanjimo povratništvo u izvršenju krivičnih djela. U decembru prošle godine uspostavili smo sistem elektronskog nadzora nad izvršenjem kazne zatvora u prostorima za stanovanje. Na ovaj način, do sada je uspješno izvršeno 65 kazni kućnog zatvora. Osim toga, ostvarena je puna funkcionalnost izvršenja kazne rada u javnom interesu", zaključio je potpredsjednik.

Potpredsjednik je naglasio da razumljiva i opravdana moralna osuda pojedinih teških krivičnih djela ne smije voditi opravdavanju ili tolerisanju bilo kakvog oblika nasilja ili kršenja ljudskih prava zatvorenika.

"Adekvatan odnos prema licima lišenim slobode je ne samo naša zakonska i civilizacijska obaveza, već ovakvo postupanje povećava šanse za njihovu resocijalizaciju i reintegraciju u društvo nakon odsluženja zatvorske kazne", naveo je.

Nacionalnu konferenciju koja okuplja predstavnike državnih institucija, civilnog sektora i međunarodnih partnera, organizovala je Građanska alijansa, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 11.07.2018.


Naslov: Redakcija