Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POKRENUTA PROCEDURA UČLANJENJA CRNE GORE U MEĐUNARODNU ORGANIZACIJU ZA RAZVOJ PRAVA (IDLO)

12.07.2017.


Pismo namjere za učlanjenje Crne Gore u Međunarodnu organizaciju za razvoj prava (IDLO) koje je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin uputio predsjedniku Skupštine članica te međuvladine organizacije Navafu Al-Mahamelu predato je na sastanku delegacije IDLO-a i ministarstva pravde. O inicijativi Crne Gore odlučivaće se na Skupštini članica IDLO-a u novembru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, međunarodna organizacija za razvoj prava (International Development Law Organization – IDLO), jedina je međuvladina organizacija isključivo posvećena promociji vladavine prava.

Sjedište organizacije je u Rimu, a nastala je iz Međunarodnog instituta za razvoj prava, osnovanog 1983. godine.

Sporazum o osnivanju IDLO-a potpisale su 5. februara 1988. godine Francuska, Filipini, Italija, Holandija, SAD, Senegal, Sudan i Tunis. Pored zemalja osnivača, danas su članice IDLO i: Avganistan, Australija, Bugarska, Burkina Faso, Kina, Ekvador, Egipat, El Salvador, Jordan, Kenija, Kuvajt, Mongolija, Mozambik, Norveška, Pakistan, Paragvaj, Peru, Rumunija i Turska.

"Programi organizacije uključuju razvoj pravnih kapaciteta, sudski integritet i nezavisnost, ustavnu reformu i izgradnju institucija", navodi se u saopštenju.

IDLO je od 2001. godine stalni posmatrač pri Ujedinjenim nacijama, sa kancelarijama u Njujorku, Ženevi i Hagu, i mrežom od 2.500 stručnjaka i 47 nezavisnih alumni udruženja, a projektima i aktivnostima prisutan je u preko 30 zemalja, uključujući i Crnu Goru. U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, IDLO je od 2013. godine podržavao jačanje kapaciteta tadašnjeg Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, a naročito od novembra 2015. do februara 2017. godine, sprovođenjem projekta "Obuka sudija o privrednom pravu".

"O inicijativi Crne Gore za učlanjenje u IDLO odlučivaće se na Skupštini članica IDLO-a u novembru tekuće godine, nakon čega slijedi zajedničko organizovanje regionalnog foruma o pravosudnoj saradnji", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.07.2017.


Naslov: Redakcija