Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O FISKALIZACIJI U PROMETU PROIZVODA I USLUGA: Sve transakcije koje se sprovode na tržištu biće evidentirane u centralnom IT registru Poreske uprave

12.06.2019.


Nakon što je Vlada utvrdila Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, radi efikasnije kontrole tih transakcija, ministar finansija Darko Radunović saopštio je da očekuju modernizaciju, ocjenjujući da će se tim potezom u potpunosti vratiti povjerenje u sistem Poreske uprave.

Radunović smatra da je to jedna od najvažnijih mjera Vlade u sklopu strukturnih reformi i ističe da efekat mora biti značajan.

"Ovaj zakon će nam omogućiti da sve transakcije koje se sprovode na tržištu, budu evidentirane u centralnom IT registru Poreske uprave. Na taj način ćemo moći da imamo uvid i da time postignemo efikasnost PU. Neće PU ići u obilazak poreskih obveznika, metodom slučajnog uzorka, već će ići po osnovu nekih indikatora koje će utvrditi stručne službe koje rade u toj službi", rekao je Radunović, dodajući da će tako dobiti jak alat u borbi protiv sive ekonomije.

On dodaje da će s tim mjerama u realnom vremenu imati podatke o samoj transakciji.

"Tada vi možete provjeriti i da li je ta transakcija prijavljena Poreskoj upravi. To je momenat koji će vratiti povjerenje u sami sistem poreske uprave", rekao je Radunović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.06.2019.


Naslov: Redakcija