Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Stručna javnost smatra da je Predlog zakona iznuđen, ali u skladu sa Ustavom CG

12.06.2018.


 

"To je iznuđeno rješenja koje je proizvod političke procjene da u ovom trenutku ne postoji politička volja da budu izabrani članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, jer je potreban politički dijalog vlasti i opozicije i sposobnost za kompromisnim rješenjima", rekao je Sekulović.

Na pitanje da li je taj predlog u skladu sa Ustavom, Sekulović je odgovorio da se radi o graničnom slučaju.

"Ukoliko budemo izolovano posmatrali ustavnu normu koja uređuje mandat članova Sudskog savjeta, onda bi odgovor bio negativam. Međutim, sistemskim i ciljnim tumačenjem dolazimo do suprotnog odgovora", ukazao je Sekulović.

On je rekao da nijedna grana vlasti ne može da bude disfunkcionalna, a pogotovo sudska, pa se određena rješenja koja uređuju odnose zakonodavne i izvršne vlasti, po prirodi stvari, ne mogu primijeniti.

"Po mom sudu, ovo rješenje može da izdrži test ustavnosti", ukazao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, neizbor sudskog savjeta negativno će uticati na rad pravosuđa i reforme u oblasti vladavine prava.

"Svakako negativno. Ovdje se odgovornost vraća na politički sistem i njegovu ozbiljnost", zaključio je Sekulović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 09.06.2018.


Naslov: Redakcija