Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Odlukom Ustavnog suda ubuduće su ukinute naknade za majke sa troje i više djece. To se ne odnosi i na korisnice koje su do sada primale naknade, a kojih je oko 22.000

12.05.2017.


Ustavni sud objavio je obrazloženje odluke o ukidanju naknada za majke koju je donio prošlog mjeseca i u tom dokumentu je pojašnjeno da se za ubuduće ukida pravo na ova primanja, dok se to ne odnosi i na korisnice koje su do sada primale naknade, a kojih je oko 22.000.

Prema odluci Ustavnog suda ova primanja se majkama ne mogu ukinuti, ali ni smanjiti u mjeri u kojoj bi naknada izgubila smisao.

Vlada je dužna da u roku od tri mjeseca predloži Skupštini Crne Gore novi zakon kojim će regulisati pravni status ovih žena, pri čemu mora voditi računa o reciprocitetu.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda napisano je da je Vlada dužna da uvaži legitimna očekivanja svih kategorija korisnica prava na naknadu i da im "jednom priznato pravo na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile kad su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos, ili su prekinule korišćenje prava na penziju, ili su se odjavile iz evidencije Zavoda za zapošljavanje".

Kad Ustavni sud, kako je pojašnjeno, utvrdi da zakon nije u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, odnosno da drugi propis nije saglasan sa Ustavom i zakonom, taj zakon i drugi propis prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda.

"Ustavni sud je ocijenio da nastaje nova pravna situacija koja nameće potrebu da se zakonska rješenja koja su ocijenjena neustavnim usklade s Ustavom, ali i da se reguliše pravni status žena - majki koje su iskoristile pravo iz neustavnih odredaba zakona, odnosno koje su zbog ostvarenja prava na doživotnu naknadu prekinule svoj dotadašnji radni odnos ili su prekinule korišćenje prava na penziju, ili se odjavile iz evidencije Zavoda za zapošljavanje", napisano je u odluci.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.05.2017.


Naslov: Redakcija