Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PORESKI KARAVAN U KOTORU: Prioritet nisu sankcije već jačanje poreske discipline


Sankcionisanje poreskih obveznika i izricanje prekršajnih naloga nisu naš prioritet, već je to jačanje poreske discipline, saopštio je pomoćnik direktora Poreske uprave PU u Sektoru za praćenje poreskih propisa i inspekcijski nadzor, Đorđije Žurić, na tribini za privrednike sa teritorije Opštine Kotor održanoj u okviru projekta Poreski karavan.

Žurić je rekao da se poreska disciplina planira ojačati kroz dvosmjernu komunikaciju, tumačenje poreskih propisa i zajedničko rješavanje barijara na koje privrednici nailaze pri ispunjavanju poreskih obaveza.

Rukovodilac Sektora za odnose sa javnošću i marketing u Uniji poslodavaca UPCG, Zvezdana Oluić, pozdravila je saradnju koju ta asocijacija ostvaruje sa PU i koja bi mogla služiti kao primjer proaktivnog pristupa državnih organa u komuniciranju sa privrednicima i pokušaju rješavanja poteškoća na koje nailaze u obavljanju djelatnosti i poštovanju propisa.

Uz prezentaciju i praktične instrukcije za upotrebu elektronskih servisa PU, službenici tog organa su kroz aktivno učešće privrednika, predstavili novine u regulativi u vezi sa oporezivanjem prihoda od izdavanja turističkih kapaciteta.

"Službenici PU su razgovarali i na temu tumačenja ostalih propisa i prakse od značaja za poreske obveznike i uredno ispunjavanje poreskih obaveza", navodi se u zajedničkom saopštenju PU i UPCG.

Kako je najavljeno, nakon održanih tribina u Budvi, Baru, Ulcinju i Kotoru, karavan će biti nastavljen organizacijom događaja u Tivtu i Herceg Novom, dok će se prva faza projekta završiti tribinom u Podgorici 31. maja.

Projekat Poreski karavan realizuje Poreska uprava PU, u saradnji sa Unijom poslodavaca UPCG i lokalnim samoupravama, sa ciljem jačanja kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, te podsticanja poreskih obveznika da dobrovoljno poštuju propise i unaprijeđenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.

Izvor: Vebsajt CdM, 11.05.2016.