Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Vozač ne smije za vrijeme vožnje koristiti telefonski uređaj. Vozač ne smije da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju prilikom upravljanja vozilom. Svaki vozač koji postupa protivno ovim odredbama biće kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50 eura


Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima ("Sl. list CG", br. 33/2012 i 58/2014)zabranjena je i kažnjiva upotreba mobilnih telefona prilikom vožnje, ali je, i pored toga, ovo jedan od najčešćih prekršaja vozača u Crnoj Gori i njihova opasna navika, saopšteno je iz ALFA centra povodom početka kampanje "Pušti neka zvoni".

Kampanja "Pušti neka zvoni", koja je organizovana u saradnji sa Upravom policije i ukazuje na opasnost korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje, ozvaničena je velikim saobraćajnim časom u Nikšiću.

Koordinator programa za bezbjednost u saobraćaju u ALFA centru, Nada Radović, rekla je da je riječ o prvoj kampanji na tu temu u Crnoj Gori, dodajući da se kampanja sprovodi u okviru projekta "Siguran korak", koji je dijelom podržan od igara na sreću.

"Upotreba mobilnih telefona prilikom vožnje Zakonom je zabranjena i kažnjiva, ali i, pored toga, je jedan od najčešćih prekršaja vozača u Crnoj Gori i njihova opasna navika", navela je Radović.

Ona je precizirala da za samo pola sekunde, koliko je dovoljno da vozač pogleda u telefon, pri brzini od 60 kilometara na sat, vozilo pređe i osam metara, koliko je dužina dva pješačka prelaza.

"To najbolje pokazuje da za samo pola sekunde nepažnje može da strada i više pješaka", rekla je Radović.

Službenik Uprave policije Nikšić, Vlado Ivanović, rekao je da je kampanja "Pušti neka zvoni" vezana za Zakon, kojim je regulisano da vozač tokom vožnje ne smije da koristi telefon, niti audio i video uređaje, da mu ne bi ometali pažnju.

"Svaki vozač koji bude postupao protivno ovim odredbama biće kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50 eura", rekao je Ivanović.

On je pozvao sve vozače da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon i tako izbjegnu plaćanje visokih kazni, ali i što je najvažnije doprinesu bezbjednijem saobraćaju.

Izvor: Vebsajt RTCG, 11.05.2016.