Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: 11. maja 2016. godine održana sednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport - Podržan Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i inicijativa za pokretanje izmjene Zakona o visokom obrazovanju


70. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Na održanoj 70. śednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport razmotren je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici: mr Branka Tanasijević, dr Radosav Nišavić, Saša Pešić, Rešid Adrović, Vuk Roćen, prof. dr Jelisava Kalezić, doc. dr Draginja Vuksanović i Andrija Popović.

U obrazloženju razloga za donošenje ovog zakona, koje je izložila mr Branka Tanasijević, predśednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, u svojstvu predstavnika predlagača akta, navodi se da se Zakon o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju donosi u cilju preciziranja troškova koje plaćaju roditelji djece koja borave u javnim predškolskim ustanovama. Razlog za donošenje ovog zakona su i preporuke Državne revizorske institucije i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da se ovim zakonom uredi način i namjena trošenja sredstava koja se ostvare po ovom osnovu.

Odbor je jednoglasno podržao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Na inicijativu poslanika Andrije Popovića, koja je jednoglasno prihvaćena, dnevni red 70. śednice Odbora dopunjen je još jednom tačkom u vezi sa, već ranije pokretanim, pitanjem produženja roka studiranja studentima Univerziteta Crne Gore koji su započeli studije po studijskim programima koji su važili prije uvođenja Bolonjske deklaracije.

Odbor je razmotrio i jednoglasno podržao inicijativu za pokretanje izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Prijedlog ovog zakona biće razmatran na jednoj od narednih śednica Odbora.

Izvor: Press služba Skupštine Crne Gore, 11.05.2016.