Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN REGIONALNI SASTANAK "PRIMJENA BILATERALNIH UGOVORA O MEĐUNARODNOJ PRAVNOJ POMOĆI U KRIVIČNIM STVARIMA: NEPOSREDNA SARADNJA SUDOVA"


 U organizaciji Ministarstva pravde i Udruženja sudija Crne Gore, 10. maja 2016. godine u Budvi je održan Regionalni sastanak "Primjena bilateralnih ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima: neposredna saradnja sudova".

Sastanak su otvorili generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije Ministarstva pravde Nikola Šaranović i predsjednica Udruženja sudija Hasnija Simonović. Osim predstavnika Ministarstava pravde i pravosuđa država sa kojima Crna Gora ima zaključene bilateralne ugovore, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sastanku je u svojstvu posmatrača prisustvovala delegacija Republike Kosova.

Evropske standarde i iskustvo Republike Slovenije u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima predstavili su Rok Šteblaj iz slovenačkog Ministarstva pravde i Ivan Bizjak, raniji ministar pravde ove zemlje i nekadašnji generalni direktor za pravdu i unutrašnje poslove Savjeta Evropske unije.

O pravnom sistemu i praksi Crne Gore u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima u svjetlu evropskih standarda govorili su predstavnici crnogorskog pravosuđa, sudija Vrhovnog suda Miraš Radović i sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović.

Zaključeno je da je pravosudna saradnja u Regionu u konstantnom razvoju, kao i da postoji dosta prostora za njeno unaprjeđenje. Ukazano je na potrebu redovnih sastanaka i konsultacija ministarstava pravde i pravosuđa zemalja Regiona na temu međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Naglašena je potreba unaprijeđenja sistema obuka sudija i tužilaca o međunarodnoj pravnoj pomoći, posebno o neposrednoj saradnji pravosudnih organa. Dogovoreno je razmatranje mogućnosti umrežavanja kontakt osoba za međunarodnu pravnu pomoć u zemljama Regiona, po uzoru na Evropsku pravosudnu mrežu.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, Dražen Radonjić, 10.05.2016.