Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODLUKA O KUĆNIM LjUBIMCIMA NA TERITORIJI OPŠTINE KOTOR: Kazne za nesavjesne vlasnike od 20 do 50 eura

12.04.2019.


Novčane kazne za sankcionisanje nesavjesnih vlasnika kućnih ljubimaca koji prilikom njihove šetnje nemaju sa sobom adekvatan pribor odnosno ne poštuju Odluku o kućnim ljubimcimana teritoriji opštine Kotor ("Sl. list CG - Opštinski propisi", br. 10/2010, 29/2014 i 39/2017), su između 20 i 50 eura.

Na nesavjestan odnos pojedinih vlasnika kućnih ljubimaca podsjećaju nas izmet na trotoarima i drugim javnim površinama među kojima su, kako su u više navrata isticali Kotorani, i one na kojima se u pijesku igraju djeca.

Prema riječima načelnika Komunalne policije Zorana Vučinovića, predstavnici te gradske službe posljednjih mjeseci pored preventive, koriste i mjere kojima je predviđeno sankcionisanje onih koji ne poštuju pravila.

"Čini mi se da su mjere koje preduzimamo uticale na to da je pomenutih situacija sve manje. Naravno, postoje površine koje su u zahvatu morskog dobra, gdje je, čini mi se, ovaj problem uočljiviji. To je naročito slučaj na šetalištu u Dobroti. Što se tiče gradske zone i javnih površina u ovom dijelu grada – situacija je nešto bolja nego što je bila", kaže Vučinović.

Opštinska Odluka, pored ostalog, predviđa da držalac psa prilikom šetnje sa životinjom koristi adekvatan pribor i da odmah očisti javnu površinu koju kućni ljubimac zagadi, a to na području Opštine Kotor najčešće nije slučaj.

Takođe, nije dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca na balkonima i terasama stambenih zgrada.

Držalac mora psa držati u posebno ograđenom prostoru ili kućici, vezanog na lancu dužine ne manje od tri metra, tako da ne može ugroziti, niti lavežom uznemiriti prolaznike i stanare stambene zgrade. Držalac je, kako stoji u Odluci, dužan da odmah očisti, opere i po potrebi dezinfikuje zajednički prostor u stambenoj zgradi.

Slobodno kretanje pasa je dozvoljeno kad su u posebno označenim i određenim prostorima za tu namjenu i sa obaveznom korpom na njušci.

Izvođenje i šetnja psa na javnoj površini dozvoljava se uz korišćenje povoca.

Nije dozvoljeno kućne ljubimce uvoditi u javne objekte i ustanove, pijace, groblja, dječja igrališta, bazene, javna kupališta, sportske terene, kao i druge javne površine sa postavljenim znakom sa precrtanim likom psa.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.04.2019.


Naslov: Redakcija