Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA UNAPREĐENJE INOVATIVNOSTI MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA U 2018. GODINI: Poziv otvoren do 10. maja 2018. godine

12.04.2018.


Ministarstvo ekonomije raspisalo je javni poziv za učešće u Programu za unaprijeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća u ovoj godini u vrijednosti od 50 hiljada eura.

Javnim pozivom, koji će biti otvoren do 10. maja, predviđeno je da mikro, mala i srednja preduzeća mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć u maksimalnom iznosu do 3,5 hiljada eura, odnosno do 50 odsto opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Programom je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, predviđeno da je preduzeće obavezno da finansira troškove spoljnjeg konsultanta za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100 odsto i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj u visini do maksimalno 50 odsto opravdanih troškova, bez PDV-a.

"Pravo učešća u Programu finansijske pomoći imaju registrovana mikro, mala i srednja privredna društva u skladu sa zakonima o privrednim društvima i o računovodstvu, registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS)", navodi se u saopštenju.

Pravo učešća imaju preduzeća koja posluju 100 odsto u privatnom vlasništvu, imaju sjedište na teritoriji Crne Gore, dostave zvanične finansijske izvještaje za prethodne dvije godine poslovanja 2016. i prošle godine, u kojima nije iskazan neto gubitak.

"U projektu mogu učestvovati i preduzeća koja redovno plaćaju poreze i doprinose, koja za to nijesu koristila finansijsku pomoć iz državnog i/ili lokalnog budžeta", rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva ekonomije su objasnili da se Programom finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća može odobriti finansijska pomoć za inovaciju proizvoda/usluge, inovaciju poslovnog procesa, inovacija u organizaciji i marketingu.

"Cilj Programa je jačanje poslovnih performansi mikro, malih i srednjih preduzeća sufinansiranjem korišćenja konsultantskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti", dodaje se u saopštenju.

Prijavna dokumentacija za učešće u Programu, sa detaljnim informacijama o namjeni, uslovima i kriterijumima, procedurama sprovođenja Programa, može se preuzeti u Ministarstvu Direkciji za saradnju sa biznis zajednicom i na web adresi www.mek.gov.me.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.04.2018.


Naslov: Redakcija