Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG ISPUNILA SVE OBAVEZE IZ SOCIJALNOG PROGRAMA ZA FEP


Vlada Crne Gore je ispunila sve svoje obaveze definisane socijalnim programom za radnike Fabrike elektroda Plužine, istaknuto je na sastanku predstavnika Ministarstva ekonomije sa predstavnicima 36 radnika FEP-a koji su otišli u penziju, uz podsjećanje da je socijalni program predvidio otpremnine od 3.500 do 19.500, za one koji ostanu bez posla kao i povezivanje radnog staža za zaposlene koji su stekli uslov za penziju.

Za realizaciju socijalnog programa FEP-a, Vlada Crne Gore je uplatila 675.089,00 eura za otpremnine i 976.695,83 eura za povezivanje staža.

Imajući u vidu da je u međuvremenu u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju ("Sl. list CG", br. 42/2015), na sastanku je istaknuto da Zakon, osim procedrualne nepravilnosti koja se odnosi na pozivanje na socijalni program u kojem je istaknuto da nema otpremnina za radnike koji su ostvarili pravo na penziju, ima i principijelnu. Naime, Zakon ne tretira jednako zaposlene u ostalim preduzećima u metaloprerađivačkom lancu, a to su Rudnici boksita Nikšić, Montevar Metalac i Fabrika elektroda Plužine, a nad kojima je sproveden identičan socijalni program.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su i na ovaj problem ukazali na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet prilikom rasprave o ovom Zakonu.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 11.04.2016.