Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UNIJA POSLODAVACA CG: Unija podržava preporuke MMF-a za smanjenje fiskalnih opterećenja na zarade

12.03.2018.


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) izrazila je zadovoljstvo što su preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za smanjenje fiskalnih opterećenja na zarade u skladu sa njihovim zahtjevima i dugogodišnjim zalaganjima.

To udruženje poslodavaca raduje činjenica da su predstavnici MMF-a u izjavi Misije o konsultacijama za 2018. u vezi sa Članom IV, ocijenili da je Crna Gora uradila dosta u procesu fiskalnog prilagođavanja ali da se mora više raditi na rješavanju kratkoročnih i srednjoročnih izazova kako bi se postigli viši nivoi inkluzivnog rasta i smanjili nivoi ekonomskih osjetljivosti.

"Nas u UPCG posebno raduje što se u ovom izvještaju posebno napominje da Crna Gora u narednom periodu mora da radi više u sljedećim oblastima, na koje UPCG već duže vrijeme ukazuje: prilagođavanje poreskog sistema sa ciljem da bude kompatibilniji sa rastom tako što će se oporezivanje rada smanjiti i više oslanjati na druge oblike oporezivanja, reforme tržišta rada sa ciljem smanjenja neformalne ekonomije i strukturne nezaposlenosti, te rast produktivnosti kroz unapređenje poslovnog ambijenta i vladavine prava", ističu iz UPCG.

Raduje ih, dodaju, i ocjena ministra finansija, Darka Radunovića, da su postojeća opterećenja na rad visoka i nekonkurentna.

"Naročito jer ista govori u prilog podacima iz analize koju je UPCG nedavno sprovela, a koja pokazuje da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu i, istovremeno, najoporezovanije i najopterećenije poslodavce u regionu.

Iz UPCG su kazali da navedena ocjena, kao i najave saopštene na zajedničkoj konferenciji šefa Misije MMF-a za Crnu Goru, ministra finansija i guvernera CBCG, šalju određene pozitivne signale koji govore o mogućoj spremnosti Vlade za preduzimanje konkretnih mjera usmjerenih na pružanje podrške snaženju preduzetništva, a posebno malih i srednjih preduzeća.

"U cilju ekonomskog i socijalnog razvoja Crne Gore, UPCG će i u narednom periodu biti odgovoran i konstruktivan partner socijalnim partnerima – Vladi i Sindikatu", zaključuje se u saopštenju UPCG.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.03.2018.


Naslov: Redakcija