Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: U planu angažovanje nezavisnog revizora

12.02.2019.


Centralna banka (CBCG) namjerava da, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Podgorici, angažuje nezavisnog, međunarodno priznatog spoljnjeg revizora koji će da analizira i ocijeni kvalitet poslovnih procesa i procedura, posebno u segmentu supervizije, odnosno kontrole banaka.

Iz CBCG su ukazali da angažuju revizora kontinuirano radeći na unaprjeđenju transparentnosti, sa ciljem daljeg jačanja povjerenja u njen rad.

"Imajući u vidu da je očuvanje kredibiliteta jedan od osnovnih ciljeva CBCG, a zbog nedavnih dešavanja koja su mogla negativno uticati na njega, insistiraćemo da se revizija posebno fokusira na proces nadzora poslovnih banaka u posljednjih pet godina", navodi se u saopštenju.

CBCG, od svog osnivanja, ima uspostavljen sistem interne revizije, a takođe su njeni godišnji finansijski izvještaji predmet redovih kontrola nezavisnog, međunarodno priznatog eksternog revizora, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore ("Sl. list CG", br. 40/2010, 46/2010 - ispr., 6/2013 - odluka US i 70/2017).

"Trenutno je u toku revizija godišnjih finansijskih izvještaja za prošlu godinu, koja, između ostalog, obuhvata i reviziju podataka iz svih finansijskih operacija i sistema platnog prometa", precizirali su iz CBCG.

U svim dosadašnjim izvještajima revizora dato je pozitivno mišljenje i istaknuto da finansijski iskazi CBCG pružaju istinit i fer prikaz finansijskog stanja, poslovni rezultat i tokove gotovine u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.02.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija