Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MONTENEGRO BIZNIS ALIJANSA: Smanjiti sve vrste poreza

12.01.2021.


Istakao je da je dosadašnja pomoć privredi trebala da bude veća, te da će oporavak ekonomije biti duži proces.

Na pitanje šta bi predložio Vladi da mijenja po pitanju poreske politike, te da li bi trebalo smanjiti PDV, on kaže da novoj vladi sugerišu "obavezno smanjenje svih vrsta poreza, pa naravno i PDV-a".

"Pri tome, nijednog trenutka nećemo smetnuti s uma uticaj takvih mjera na stanje državnog i lokalnih budžeta. Samo u početnom periodu smanjenje poreza će dovesti do smanjenja priliva budžetskih sredstava. Samo u početku, jer država će vremenom imati sve više prihoda od poreza, jer će se baza onih koji će se baviti biznisom značajno proširiti zbog smanjenja poreskih opterećenja", rekao je Dragić.

Smanjenje poreza je, kaže, svakako jedna od veoma važnih mjera koja poslovni ambijent čini podsticajnim, kako za strane, tako i za domaće investitore.

"Zato bi naša sugestija i novoj vladi bila ista: učinite sve da naš poslovni ambijent bude što konkurentniji i podsticajniji za biznis. Jer samo razvijeni biznis može obezbijediti naš ukupan ekonomski napredak i rast standarda naših građana. U MBA ne vidimo da se na drugi način efikasnije i brže to može postići", rekao je on.

Nije, kaže, jednostavno odgovoriti na pitanje koliko će privredi trebati da se oporavi od posledica pandemije.

"Nije jednostavno odgovoriti na ovo pitanje u smislu procjene koliko će potrajati oporavak naše ekonomije. Jedino što je izvjesno je da će to biti poduži proces. Ne smijemo se zavaravati da se nešto može preko noći promijeniti nabolje. Svi ekonomski parametri pokazuju veliki pad i posrnuće naše ekonomije, što je bilo i za očekivati, posebno zbog otvorenosti naše ekonomije i njene zavisnosti od spoljnjeg uticaja", ukazao je Dragić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.01.2021.


Naslov: Redakcija