Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Predviđeno da Agencija za zaštitu konkurencije preuzme i kontrolu državne pomoći

12.01.2018.


Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da Agencija za zaštitu konkurencije preuzme i kontrolu državne pomoći.

Predlogom zakona je predviđeno da će Agencija, na čijem je čelu Miodrag Vujović, preuzeti poslove Komisije za kontrolu državne pomoći u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Takođe je predviđeno da je Komisija dužna da Savjetu Agencije, danom preuzimanja poslova, dostavi izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći, sa izvještajem o kontroli namjenskog korišćenja.

Predlog sa ovim rješenjem Vlada je usvojila na posljednjoj sjednici pred Novu godinu, a skupštinski Odbor za ekonomiju o tome bi trebalo da raspravlja iduće sedmice.

Sa seljenjem kontrole državne pomoći u Agenciju za zaštitu konkurencije prethodno su se složila ministarstva finansija, ekonomije i vanjskih poslova.

U obrazloženju ove promjene se navodi da će se omogućiti da se poslovi kontrole državne pomoći obavljaju u okviru postojećih institucionalnih rješenja, bez proširenja mreže regulatornih tijela. Jedan od razloga je i usklađivanje sa odredbama Zakona o upravnom postupku (""Sl. list CG", br. 56/2014, 20/2015, 40/2016 i 37/2017).

Radi obezbjeđivanja funkcionalne nezavisnosti, kako se navodi u predlogu zakona, definisano je da predsjednik i članovi Savjeta Agencije, direktor, zamjenik, pomoćnik direktora i zaposleni ne smiju da traže ni da primaju uputstva od državnih organa, organa državne uprave, lokalne samouprave, ustanova i drugih subjekata koji vrše javna ovlašćenja ili drugih pravnih i fizičkih lica.

U mišljenju Ministarstva finansija navodi se da je analiza pokazala da će za primjenu predloženog rješenja trebati dodatna sredstva, ali se ne navodi kolika.

Ove izmjene su i jedan od uslova za otvaranje Poglavlja 8 koje se odnosi na konkurenciju.

EU od Crne Gore je tražila uspostavljanje operativno nezavisnog tijela za oblast državne pomoći, na koju su oni do sada imali primjedbi, između ostalog i zbog visine u prethodnom periodu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.01.2018.


Naslov. Redakcija