Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA CG ĆE RAZMATRATI POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE: Sindikati traže minimalac od 250 eura, Unija poslodavaca protiv

12.01.2017.


U Vladi Crne Gore razmišljaju o povećanju minimalne zarade, koja u ovom momentu iznosi 193 eura. Najavu o povećanju pozdravljaju iz Sindikata, ali se protive iz Unije poslodavaca.

Ministar finansija Darko Radunović kaže da su realna razmišljanja da treba povećati minimalac. Nije govorio o procentu mogućeg uvećanja minimalne zarade, ali je pred praznike na sjednici skupštinskog odbora najavio da će Vlada krajem prvog kvartala 2017. godine izaći sa novim pravilima socijalnih davanja.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je naveo da bi minimalna zarada trebala biti 60 odsto prosječne zarade, umjesto sadašnjih 30 odsto.

Prema posljednjim podacima Monstata, prosječna zarada je 503 eura.

"U ovom trenutku je, ipak, realnije očekivati da se utvrdi u visini 50 odsto prosječne zarade. Prvi i osnovni razlog za povećanje zarade je što ona sada ne obezbjeđuje egzistencijalni minimum, tako da mnogi građani moraju da rade dodatne poslove, što predstavlja ogromno trošenje energije i odsustvo od porodice", kaže Keković i podsjeća da Unija odavno predlaže povećanje minimalne zarade koju utvrđuje Vlada na predlog Socijalnog savjeta, a koja je definisana 2013. godine.

"Međutim, u cijeloj prethodnoj godini, a i duže rad Socijalnog savjeta skoro da je zamro, zbog političke situacije i izborne godine (dva puta u kratkom roku promjene na čelu Ministarstva rada), pa ovo pitanje nije razmatrano iako smo ga kandidovali", objašnjava Keković.

U Uniji poslodavaca, međutim, ne dijele mišljenje Sindikata.

"Prema pokazateljima stanja u privredi, u ovom trenutku nema uslova za povećanje minimalne zarade", ukazali su iz ove poslodavačke organizacije.

Smatraju da bi se prije ulaska u eventualnu raspravu oko povećanja minimalca moralo ući u argumentovani dijalog o smanjenju ukupnog opterećenja na zarade, što je UPCG potencirala kroz svoja dokumenta u raspravama na Socijalnom savjetu i u razgovorima sa resornim ministarstvima i reprezentativnim sindikalnim organizacijama.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.01.2017.


Naslov: Redakcija