Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGENCIJA ZA SPRJEČAVANJE KORUPCIJE: Cilj AKS je zaštita javnog interesa

11.12.2020.


Kao dio institucionalnog odgovora na korupciju, po svojoj zakonskoj funkciji i obimu nadležnosti najvidljiviji, Agencija za sprječavanje korupcije će nastaviti dosljedan rad na podizanju društvene svijesti o malignom uticaju pojave koja podriva temelje demokratskih ustanova, vladavine prava i ekonomskog razvoja - saopšteno je iz te institucije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Iz ASK-a su naveli da će "istrajati na misiji odlučne zaštite javnog interesa i doprinosa daljoj izgradnji etičke infrastrukture i ambijenta povjerenja građana u pravnu državu".

"Ohrabrena podatkom da je u 2020. godinu ušla sa Indeksom percepcije korupcije iznad regionalnog prosjeka, a najboljim na Zapadnom Balkanu, ali i svjesna da prolazi stanice na dugom putu prepunom izazova, čije rješavanje zahtijeva angažovanje i svakog njenog građanina ponaosob i društva u cjelini", navodi se u saoštenju ASK-a koje potpisuje direktorica te institucije Jelena Perović.

Sarađujući sa drugim državnim institucijama, medijima, civilnim sektorom i partnerima u procesu evropskih integracija, doživljavajući da dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve, iz ASK-a navode da su spremni za trajne procese nadograđivanja iskustava, jačanja svojih kapaciteta i instrumenata borbe protiv korupcije.

Crna Gora je jedna od 187 potpisnica Konvencije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je kazao da je "korupcija kriminalna, nemoralna i krajnja izdaja javnog povjerenja. Ona je čak razornija u vremenima krize, poput ove kroz koju prolazimo tokom pandemije Kovid-19".

"Koristeći moto UN-a ovogodišnjeg obilježavanja 9. decembra "Oporavak sa integritetom", Agencija za sprječavanje korupcije poziva građane, uvažavajući suštinski značaj njihove uloge, da odgovornim i proaktivnim ponašanjem doprinose suzbijanju korupcije u korist zajedničkog dobra", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.12.2020.


Naslov: Redakcija