Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE ZAKONA O REHABILITACIJI I OBEŠTEĆENJU ŽRTAVA POLITIČKOG PROGONA – ZATVORENIKA/CA GOLOG OTOKA, SVETOG GRGURA I DRUGIH ZATVORA

11.12.2019.


Ministarstvo pravde će pažljivo razmotriti Inicijativu za donošenje Zakona o rehabilitaciji i obeštećenju žrtava političkog progona – zatvorenika/ca Golog otoka, Svetog Grgura i drugih zatvora, a u Akciji za ljudska prava (HRA), koja je zajedno sa Udruženjem "Goli otok" pokrenula tu inicijativu, očekuju da ona bude razmotrena do kraja 2019. godine, a zakon donesen u 2020. godini.

Kako pojašnjavaju u HRA, od Ministarstva pravde razmatranje inicijative zahtijevao je i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Inače, Ministarstvo pravde odbilo je predlog za pokretanje elektronske peticije o ovom pitanju koju je 15. novembra podnio predsjednik Udruženja "Goli otok" Branislav Ljumović u saradnji sa Akcijom za ljudska prava. Istaknuto je da je Ministarstvo na zahtjev Markovića već upoznato sa istom inicijativom koju je HRA podnijela predsjedniku Vlade i da će inicijativa biti "pažljivo razmotrena".

"Predlog za pokretanje elektronske peticije je uslijedio nakon što je HRA 13. septembra podnijela inicijativu Dušku Markoviću za donošenje Zakona o rehabilitaciji i obeštećenju žrtava političkog progona – zatvorenika/ca Golog otoka, Svetog Grgura i drugih zatvora, na koju predsjednik Vlade nije odgovorio. Cilj predloga za pokretanje elektronske peticije je bio prikupljanje 3.000 potpisa podrške građana i građanki koji bi obezbijedili da Vlada izvjesno razmatra tu inicijativu. Ministarstvo pravde je ocijenilo da će inicijativa biti pažljivo razmotrena i da nema potrebe za pokretanjem e-peticije i prikupljanjem potpisa", navodi se u saopštenju HRA.

HRA i Udruženje "Goli otok" očekuju da Ministarstvo pravde obezbijedi da se naredne godine konačno donese zakon o rehabilitaciji i obeštećenju političkih zatvorenika koji su bili žrtve drastičnog kršenja ljudskih prava u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Kako dodaju, Inicijativom su Udruženje "Goli otok" i HRA tražili da Vlada preko Ministarstva pravde hitno pristupi izradi nacrta zakona o rehabilitaciji i obeštećenju osoba koje su bile lišene života ili slobode i drugih prava kao politički zatvorenici u periodu od 9.5.1945. do sticanja nezavisnosti Crne Gore 21.5.2006. godine. Zakonom bi se obuhvatilo pravo na rehabilitaciju – utvrđivanje ništavosti ili nepunovažnosti presuda, odluka i radnji kojima su te osobe lišene slobode i drugih prava iz političkih razloga i obeštećenje – naknada štete koju su pretrpjele. Prava propisana zakonom sticale bi osobe kojima bi bio priznat status političkih zatvorenika/ca, odnosno, članovi/ce njihovih porodica ako te osobe više nijesu žive.

"Srbija, Hrvatska i Slovenija su donijele zakone kojima je bivšim političkim zatvorenicima omogućena rehabilitacija i naknada štete njima i porodicama. Poražavajuće je to što Crna Gora do danas nema takav zakon, iako je, na primjer, 3.390 Crnogoraca činilo 21,5 procenata ukupnog broja zatvorenika samo na Golom otoku, što je bio daleko najveći broj zatvorenika u odnosu na broj stanovnika svake od tadašnjih jugoslovenskih republika", ističu u HRA.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.12.2019.


Naslov: Redakcija