Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POMORSKO-AGENCIJSKOJ DJELATNOSTI: Postojećim i novim pomorskim agencijama odobriće se jednogodišnji period za prilagođavanje na nova poslovna pravila

11.12.2019.


Zakonom o pomorsko-agencijskoj djelatnosti, prvi put se u Crnoj Gori pravno reguliše ta oblast, izjavila je direktorka Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković.

Ističe da će se nakon što Parlament usvoji Predlog zakona o pomorsko-agencijskoj djelatnosti postojećim i novim pomorskim agencijama odobriti jednogodišnji period za prilagođavanje na nova poslovna pravila.

"Donošenjem zakona urediće se i uslovi za obavljanje pomorske agencijske djelatnosti, prava i dužnosti pomorskog agenta i agenta posrednika, način vođenja upisnika pomorskog agenata i agenta posrednika, nadzor nad obavljanjem pomorsko agencijske djelatnosti, kako i druga pitanja od značaja za rad pomorskih agenata", pojašnjava Mijušković.

Tokom izrade Predloga zakona o pomorskoj agencijskoj djelatnosti, bili su uključeni predstavnici agencija i Privredne komore.

Taj dokument je primjer konsenzusa koji mogu da postignu privreda i državna administracija, kaže Mijušković.

"Ovo je jedan dobar model koji se pokazao kao dobitna kombinacija i primjer kako administracija i privreda treba da sarađuju", navela je Mijušković.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva završilo je Nacrt Strategije razvoja pomorske privrede za period 2020-2030, sa pratećim akcionim planom.

Nijesu tretirani samo klasični segmenti pomorske privrede, poput brodogradnje, brodarstva, pomorskog prevoza, lučkih usluga, infrastrukture...

Za planiranje razvoja koristili su moderni, ekološki održivi princip, plave ekonomije

"Plava ekonomija obuhvata sve one privredne aktivnosti koje su povezane sa morem i obalnim područjima, kao i industrije koje su u nastajanju", navela je Mijušković.

Direktorka Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković najavila je da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, do kraja mjeseca uputiti na javnu raspravu Strategiju razvoja pomorske privrede za period 2020-2030.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Milorad Filipović, 07.12.2019.


Naslov: Redakcija