Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: Predviđene izmjene velikog broja važećih zakonskih rješenja koja se tiču lokalnih prihoda, sistema fiskalne egalizacije, planiranja i izvršenja budžeta opštine

11.12.2018.


Predlogom zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je Vlada utvrdila,predviđene su izmjene velikog broja važećih zakonskih rješenja koja se tiču lokalnih prihoda, sistema fiskalne egalizacije, planiranja i izvršenja budžeta opštine, saopštila je na konferenciji za novinare Suzana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države.

"Kroz Predlog ovog zakona prepoznate su i uvažene specifičnosti i razlike između opština u pogledu broja stanovnika, veličine, privrednog i fiskalnog kapaciteta i na taj način je kreiran regulatorni okvir kojim će se smanjiti razlike u finansiranju lokalnih samouprava, a koje su posljedica regionalnih dispariteta i na ovaj način će se obezbijediti održivost lokalnih javnih finansija. Ovakav koncept finansiranja lokalnih samouprava doprinijeće i cjelokupnoj održivosti javnih finansija Crne Gore", istakla Mugoša.

Ona je saopštila da je jedna od ključnih izmjena u odnosu na važeći Zakon promjena visine procenta ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica.

"Shodno predloženim zakonskim odredbama, opštini se ustupa dio prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica i to: 12 posto opštini koja pripada Primorskom regionu; 14 posto opštini koja pripada Središnjem regionu, osim Glavnog grada kojem se ustupa 15 posto i Prijestonice kojoj se ustupa 18 posto; 50 posto opštini koja pripada Sjevernom regionu, osim opštini koja ima do 3000 stanovnika kojoj se ustupa 70 posto", naglasila je Mugoša.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 8.12.2018