Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OKO 90.000 ZAPOSLENIH U RIZIKU OD OBOLIJEVANJA OD KORONAVIRUSA

11.11.2020.


Stvaranje jake kulture fokusirane na dobrobit zaposlenih i građenje timskog duha postalo je važnije nego ikada, u situaciji kada je pandemija koronavirusa nametnula velike ekonomske izazove za firme i za njihove radnike, ocijenila je doktorica psihologije Jelena Goranović.

Ona je na seminaru pod nazivom Suzbijanje stresa na radnom mjestu u tri koraka, koji je Privredna komora (PKCG) organizovala u saradnji sa međunarodnom bonitetnom kućom Coface, predstavila kako stres utiče na psiho-fizičko zdravlje i efikasnost na radnom mjestu, na koji način prepoznati faktore koji ga izazivaju i kako održavati visok nivo motivacije, fokusiranosti i produktivnosti zaposlenih.

Goranović je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da u Crnoj Gori 40 hiljada zaposlenih radi kancelarijske poslove, prema evidenciji Svjetske zdravstvene organizacije i da su oni izloženi najvećem riziku od profesionalnih oboljenja.

U trgovinama i ugostiteljstvu uglavnom rade žene, njih 50 hiljada, i imaju najvišu stopu stresa koji dovodi do fizičkih oboljenja.

"S obzirom na to da će svaki građanin imati pravo na zdravstvenu njegu i pomoć, moguće i poštedu od posla zbog ovog stanja, treba očekivati veliki broj zahtjeva za bolovanje po tom osnovu", ukazala je Goranović koja dugi niz godina radi kao konsultant u oblasti kontrolisanja stresa i pospješenja dobrobiti zaposlenih u Velikoj Britaniji.

Iz PKCG je saopšteno da se na seminaru diskutovalo se o različitim uzrocima stresa, a prezentovani su praktični načini i strategije uvećanja motivacije, te produktivnosti zaposlenih.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, saopštila je da je seminar prvenstveno namijenjen preduzećima nosiocima Excellent SME sertifikata, ali i svim zainteresovanim koji bi to uskoro mogli postati.

"Stranke i poslovni partneri vlasnika sertifikata Excellent SME, koji izdaje PKCG, dobijaju veću bezbjednost poslovanja, veće povjerenje, lakše i brže poslovno odlučivanje sa manje rizika, a vlasnik jasno označen dobar bonitet preduzeća i višu kredibilnost u očima stranki i poslovnih partnera", rekla je Filipović.

Seminar je pratilo 99 predstavnika kompanija, uz poštovanje mjera NKT, od čega 66 online.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.11.2020.


Naslov: Redakcija