Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Za razliku od poslodavaca koji traže da se svim trgovinama omogući rad nedjeljom, sindikati traže da se odredba o neradnoj nedjelji primijeni i na izuzetke

11.11.2019.


Unija slobodnih sindikata iniciraće izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019 - dalje: Zakon) kako bi se omogućio neradni dan i u slučaju izuzetaka. Na drugoj strani, u Uniji poslodavaca smatraju da je Zakon omogućio povlašćen položaj pojedinim privrednim subjektima poput benzinskih pumpi koje se bave i prodajom hrane. Zbog toga su inicirali ocjenu ustavnosti Zakona, jer je, kažu urađena vještačka intervencija u sektoru trgovine bez konsultacije poslodavaca i sindikata.

Primjena Zakona i odredbe o neradnoj nedjelji pokazala je određene nedostatke budući da je pojedinim privrednim subjektima-benzinskim pumpama omogućio privilegovan položaj u odnosu na trgovine, kažu iz Unije.

"Postoje elementi koji ukazuju na povlašćen položaj pumpe u smislu bavljenja trgovinom jer je Zakon rekao da je u sektoru trgovine nedjelja neradna a onda se pojavljuju pumpe kao izuzetak ko može da se bavi trgovinom", ukazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Poslodavci su inicirali ocjenu ustavnosti Zakona jer smatraju da je onemogućena sloboda preduzetništva. Za razliku od poslodavaca koji traže da se svim trgovinama omogući rad nedjeljom, sindikalci traže da se odredba o neradnoj nedjelji primijeni i na izuzetke.

"Tražićemo izmjenu Zakona člana 35a eliminisanje izuzetaka cvjećare, apoteke ne sve, skladišta kiosci veliki broj zaposlenih koji rade nedjeljom tu je i nelojalna konkurencija benzinske pumpe sa ostalim subjektima, pitanje je da li radnici na benzinskim pumpama imaju pravo na slobodan dan", ukazala je Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata.

Iz Sindikata kažu da je primjena Zakona pokazala i potrošačke navike građana, i da je potrebna njihova podrška kada je riječ o neradnoj nedjelji u trgovinama.

"Da se solidarišu sa zaposlenima koji ne rade nedjeljom da steknemo stare navike da neće propasti ništa ako nedjeljom ne rade trgovine i da se osnovnim životnim namirnicama snabdijemo subotom", dodala je Obradović.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da je rad benzinskih pumpi u skladu sa Zakonom, i da građani imaju pravo izbora gdje će obavljati trgovinu.

"U prodavnicama i šopovima unutar benzinskih pumpi može se prodavati roba za koju objekat ispunjava propisane uslove, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane("Sl. list CG", br. 57/2015) i Pravilnikom o načinu upisa i vođenju centralnog registra registrovanih, odnosno odobrenih objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane ("Sl. list CG", br. 39/2017).U registar Uprave za bezbjednost hrane upisan je veliki broj benzinskih pumpi, koje imaju i objekte za prodaju hrane na malo", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Iz Udruženja naftnih kompanija su ukazali da nema ništa sporno u njihom radu, i da su prometi na benzinskim stanicama minorni te da ne mogu znatno uticati na prihode trgovinskih lanaca.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 09.11.2019.


Naslov: Redakcija