Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

BORBA PROTIV KORUPCIJE: Borba na lokalnom nivou ključni izazov u izgradnji vladavine

11.09.2019.


Borba protiv korupcije na lokalnom nivou, ključni je izazov u izgradnji vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem teži Crna Gora, ocijenila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je, na godišnjoj konferenciji "Smjestimo korupciju u muzej", ukazala da tema antikorupcije treba da bude u svakodnevnom fokusu sveukupne javnosti.

"Korupcija je savremena pošast društva koja ugrožava, univerzalni pristup pred zakonom, što ima šire implikacije. Zato je borba protiv korupcije na lokalnom nivou, kao prvom i najbližem nivou građana i privredi, ključni izazov u izgradnji vladavine prava kao temelja demokratskog društva kome teži i Crna Gora", rekla je Pribilović.

Prema njenim riječima, jedan od osnovnih karakteristika demokratije je transparentnost sistema.

"Upravo u transparentnosti leži početak i kraj svih postojanja u borbi protiv korupcije", ukazala je Pribilović.

Kako je navela, Vlada je donošenjem niza zakona i strategija, definisala borbu protiv korupcije kao javni interes.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić, rekao je da se taj Vladin resor snažno zalaže za promovisanje prakse, dobrih politika i mjera kako bi se u bliskoj budućnosti ponosili zdravim odnosima.

"U tom smislu, fokusirani smo na jačanje stabilnosti javnih finansija, uspostavljanje efikasnije regulative, kao i povećanje transparentnosti sistema kako na državnom tako i na lokalnom nivou", ukazao je Katnić.

Prema njegovim riječima, dobro uspostavljen sistem unutrašnjih kontrola u značajnoj mjeri smanjuje mogućnost korupcije u subjektima javnog sektora.

"Poštovanjem kulture otvorenosti organa želimo da ulijemo povjerenje u institucije sistema i da kroz interaktivan pristup ukažemo na posljedice korupcije po društvo u cjelini kako bi se podstaklo adekvatno adresiranje tog problema a samim tim povećalo i učešće građana u borbi protiv korupcije", poručio je Katnić.

Šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Hermann Splitz rekao je da vlade moraju da se bore protiv korupcije i da je preventiraju u lokalnim sredinama kako bi se građani osjećali sigurnije.

"Lokalne vlade moraju da znaju kada nešto pođe po zlu i to trebaju da spriječe, kao bi se spriječilo širenje korupscije u lokalnim sredinama", istako je Splitz.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ukazala je da je cilj projekta je da pruži doprinos jačanju vladavine prava i kvalitetu procesa evropskih integracija Crne Gore.

"U tom pravcu napori su fokusirani na smanjenje korupcije na lokalnom nivou kroz povećanje uključenosti građana Crne Gore u borbu protiv korupcije na lokalnom nivou", rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, poseban segment predstavlja i pružanje direktne podrške organizacijama civilnog društva, različitog stepena razvoja, dodjelom finansijskih sredstava za sprovođenje manjih projekata u lokalnim zajednicama.

"Do sada su kroz dva konkursa podržani projekti sedam organizacija sa ukupno, a uskoro će biti raspisan i još jedan poziv", istakla je Uljarević.

Ona je ukazala da ključne poluge borbe protiv korupcije imaju višak neprimjerenog političkog uticaja a manjak integriteta, stručnosti i hrabrosti što predstavlja ozbiljno ograničenje za suštinsku borbu protiv korupcije.

"Zato su promjene u ovim ključnim institucijama neophodne kako bi se kreirao ambijent u kojem korupcija neće biti kao danas nekažnjiva pojava i u kojem partijski i partikularni interesi neće biti iznad zakona", rekla je Ulajrević.

Prema je riječima, napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava određuje brzinu i kvalitet pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

"Crna Gora je zabrinjavajuće usporila taj put ka EU i to ne zbog izazova sa kojima se ona suočava, nego zbog sopstvenog podbačaja kad su u pitanju mjerljivi rezultati u oblastima poput borbe protiv korupcije", istakla je Uljarević.

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Nikoleta Đukanović rekla je da kada se borimo protiv korupcije da osnovni cilj treba da bude smanjenje njenih štetnih posljedica, sprečavanje negativnog ekonomskog rasta i smanjenje nejednakosti u društvu.

"Postojanje korupcije na lokalnom nivou stoji u indikativnom odnosu sa manjkom transparentnosti o pitanjima koje su značajne za razvoj lokalne samouprave", ukazala je Đukanović.

Prema njenim riječima, postoji mali broj predmeta protiv korupcije koji su pokrenuti u 2017 i prošloj godini.

"Borba protiv korupcije na lokalnom nivou treba da bude vođena u okviru osnovnih državnih tužilaštava i sudova, jer njihovim angažovanjem smatramo da će biti spriječena i zlouporeba službenih položaja i vršenja krivičnih djela", istakla je Đukanović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.09.2019.


Naslov: Redakcija