Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PORASTU STRANE INVESTICIJE: Novac usmjeren na turizam i bankarstvo

11.09.2019.


Crna Gora bilježi konstantan rast neto stranih investicija koje su do kraja jula iznosile 241 milion eura, što je 23 odsto više nego godinu ranije, novi su podaci Centralne Banke Crne Gore. Mijenja se i struktura ulaganja, pa je od nekadašnjeg ogromnog interesovanja za nekretnine inostrani novac usmjeren na turizam i bankarstvo. Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da su strane investicije važan pokretač domaće ekonomije, ali isključivo ako je struktura tih ulaganja adekvatna domaćim potrebama.

Turizam, bankarski sektor, energetika i nekretnine. U to stranci najviše ulažu a vrijednost neto stranih investicija do kraja jula veći je 23 odsto u odnosu na 2018-tu.

10 milijardi eura slilo se u Crnu Goru od obnove nezavisnosti po osnovu stranih investicija što je isnos skoro dva i po godišnja budžeta države. Istovremeno iz zemlje se odlilo blizu sedam miljardi eura.

Direktne strane investicije su veoma važna poluga ekonomskog rasta, ali isključivo ukoliko se na pravi način njima upravlja i ako im je struktura onakva kakva je neophodna crnogorskoj ekonomiji.

Da se struktura stranih investicija u Crnoj Gori mijenja pokazuju i podaci centralne banke.

Ulaganja u povezane djelatnosti, dovela su i do rasta zaposlenosti.

Tokom godine investirale su čak 82 zemlje. Prednjači Azerbejdžan, preko projekta Porto Novi, zatim Mađarska, Ruska Federacija i Holandija. Najviše novca odlilo se u Ujedinjne arapske emirate, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Rusiju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.09.2019.


Naslov: Redakcija