Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU USLOVNE OSUDE I KAZNE RADA U JAVNOM INTERESU: Za prvih šest mjeseci 120 osuđenika u Crnoj Gori izvršilo je kaznu rada u javnom interesu

11.08.2020.


Ovaj alternativni vid krivične sankcije, koji je počeo da se primjenjuje prije pet godina donošenjem Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu ("Sl. list CG", br. 32/2014 i 17/2019) i kazne rada u javnom interesu, uz prosječne troškove za jedan dan koj i osuđeno lice provede u zatvoru, kao i vrijednosti radova koji su obavljeni kroz ovu kaznu, donio je veliku uštedu državnom budžetu, pišu Dnevne novine u svom vikend izdanju.

List navodi da je izricanjem alternativnih krivičnih sankcija proporcionalno smanjeno izricanje zatvorskih kazni, čime su rasterećeni prostorni kapaciteti zatvora.

Ove kazne izvršavaju se na teritoriji cijele države po mjestu prebivališta, pišu Dnevne novine uz objašnjenje da poslodavac omogućava uslove rada i neposredno nadgleda rad osuđenog, dok povjerenik Ministarstva pravde vrši nadzor nad osuđenim licem i o svemu važnom obavještava nadležni sud.

Kazna rada u javnom interesu dobrovoljna, a u praksi se dešavalo da osuđenici ne pristaju na takvu vrstu kazne ili da su nedostupni službenicima Direkcije za uslovnu slobodu, zbog čega time biraju da kaznu služe u ZIKS-u, navodi podgorički dnevnik.


IZVOR: Vebsajt Mondo.me, 04.08.2020.


Naslov: Redakcija