Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ENERGETICI: Nevladin sektor nezadovoljan Nacrtom zakona

11.06.2020.


Ministarstvo ekonomije nije prihvatilo nijedan komentar nevladinog sektora koji je poslat na Nacrt zakona o energetici, čim je jasno dalo do znanja da ih zaustavljanje štete na račun građana Crne Gore i uništavanja rijeka i drugih prirodnih vrijednosti ne zanima, poručuju u NVO WWF Adrija, Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu koji izražavaju duboko žaljenje cijelim postupkom u vezi sa pomenutim zakonom.

"Ovim Nacrtom zakona vlasti još jednom potvrđuju kako će nastaviti da podržavaju samo određene interesne grupe. Time se javno dobro i resursi koji su u vlasništvu svih građana iskorištavaju u svrhu privatnih interesa uz velike gubitke po cijelo društvo. Nacrt novog zakona goruće energetske probleme u Crnoj Gori ostavlja neriješenima. Izbjegavanjem trajnog ukidanja podsticaja za male hidroelektrane, novi zakonom nastaviće sponzorisanje uništavanja rijeka i bogaćenje privatnih investitora", ističe se u saopštenju nevladinih organizacija.

Ovaj će zakon, kako dodaju, ako bude usvojen od Skupštine Crne Gore, doprinijeti usporavanju ekonomskog oporavka Crne Gore, a posljedice po prirodu će biti neminovne.

"Umjesto izgradnje stabilnog i održivog energetskog sistema koji u obzir uzima dugoročni razvoj države te sve izazove sa kojima ćemo se susresti, a koji su posljedica klimatskih promjena, Ministarstvo ekonomije i cijela Vlada nastavljaju po starom. Nažalost, cijenu njihovog nemara platiće svi građani", poručili su u svom saopštenju WWF Adria, Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu.

Kako naglašavaju u saopštenju, tokom javne rasprave koja je sprovedena u jeku pandemije, niz organizacija civilnog društva, pojedinaca, ali i državnih preduzeća, poslalo je komentare na Nacrt zakona. Od zaključenja roka za dostavljanje komentara do službenog izjašnjenja Ministarstva nije se održala niti jedna sjednica radne grupe zadužene za ovaj zakon, čime je, kako ističu, značajno narušena transparentnost i demokratičnost cijelog postupka.

"Krajem aprila nekoliko je nevladinih organizacija, uz podršku WWF Adrije, uputilo komentare na nacrt ovog zakona. Tom su prilikom podsjetili kako je kroz novo zakonsko rješenje potrebno jasno propisati da razvoj energetskih djelatnosti treba biti u svrhu zaštite javnog interesa. Uz to su posebno naglasili kako proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ne smije ugrožavati održivi razvoj i zaštitu životne sredine. Iako je cijeli proces pripreme nacrta novog zakona protekao bez direktne rasprave, izvjesno je kako će se on prihvatiti. Ministarstvo ekonomije još jednom je pokazalo kako ih stvarno učešće javnosti ne zanima, pa čak i kada su u pitanju teme koje se tiču svih građana Crne Gore, a koji bi u njima trebali učestvovati", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 4.06.2020.


Naslov: Redakcija