Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA NAJAVLJUJE NOVE FISKALNE I PORESKE ZAKONE

11.03.2021.


Vlada planira donošenje seta zakona u vezi sa fiskalnim ambijentom i porezima, koji imaju za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta i smanjenje sive ekonomije, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

„Najavljuje se set zakona u vezi sa fiskalnom politikom i porezima, pa se nadam da će se kroz te zakone poboljšati ambijent. Ja ne volim kazne, to mi djeluje ružno. Čitav sistem treba da djeluje preventivno i da nađemo mehanizme kako to da spriječimo, a ne da kažnjavamo i liječimo“, rekao je Krivokapić.

On je na događaju Otvoreno sa premijerom u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), kazao da su dvije ključne institucije koje brinu brigu o suzbijanju sive ekonomije Poreska i Uprava carina, koje bi trebalo više da se angažuju.

„Jedan model koji razmatramo je uvođenje poreske policije, gdje mislimo da bi tako mogli da suzbijemo ono što je moguće. Kako prevesti ovo iz nelegalnih tokova, niko do kraja nije riješio, ali je preduslov za to dosljednja primjena zakonskih propisa“, smatra Krivokapić.

On je, govoreći o nedostatku kadra, kazao da je broj nezaposlenih povećan od prošle godine 17 hiljada, što je velika briga koju Crna Gora ima u tom socijalnom dijelu i dodao da se obično siva ekonomija vezuje za nisko kvalifikovan kadar.

Vlada je, kako je podsjetio, formirala Savjet za konkurenciju, čiji je osnovni cilj da preispita postojeći ambijent, ukaže na sve što je dobro i projektuje još bolje.

On je, odgovarajući na pitanje da li će doći do smanjenja poreza na teret poslodavca, kazao da sa stanovišta finansijskih mogućnosti koje država ima, trenutak nije sjajan.

On je objasnio da bi 21. januara došlo do bankrota države, da se Crna Gora nije zadužila obveznicama.

„Desilo se to zaduženje i mi planiramo sve prema boljoj turističkoj sezoni nego što je bila prošle godine. Naša projekcija je da uradimo ono što su uradile Albanija i Hrvatska prošle godine i želimo odluke da donosimo na bazi činjenica“, naveo je Krivokapić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.03.2021.


Naslov: Redakcija