Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Raspisan konkurs za rukovodioce visokih sudskih instanci

11.01.2019.


Pred Sudskim savjetom (SS) u toku je procedura za izbor predsjednika visokih sudskih instanci pa će narednih nedjelja biti poznato da li Mušika Dujović, Boris Savić, Blažo Jovanić i njihove kolege u šest osnovnih sudova ostaju na sadašnjim pozicijama.

Krajem jula ističe mandat i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, a procedura izbora novog šefa će verovatno biti otvorena u maju. Medenica je na tom mjestu 11 godina.

Za predsjednike Apelacionog suda, na čijem je čelu Dujović, i Višeg suda u Bijelom Polju (Tofil Žujović) Sudski savjet je još jesenas raspisao konkurs, ali procedura još traje.

Svi kandidati, kako propisuje Zakon o Sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015, 28/2015 i 42/2018), prolaze testove, intervju i ocjenjivanje.

Pred novogodišnje praznike SS je oglasio izbor za podgorički Viši sud čijem predsjedniku Borisu Saviću mandat ističe u februaru. Na istoj sjednici 21. decembra 2018. pozvani su pravnici da se prijavljuju i za Privredni sud kojim rukovodi Blažo Jovanić.

Prema nezvaničnim informacijama, Mušika Dujović se ponovo prijavio sa čelnu poziciju u Apelacionom sudu. On je prethodno bio sudija i predsjednik Višeg suda u Podgorici.

Njegov kolega iz Višeg suda u Bijelom Polju Tofil Žujović stekao je uslove za penziju, a za njegovu poziciju prijavilo se petoro kandidata. Četvoro su sudije iz Bijelog Polja, a dokumenta je podnio i bivši predsjednik Višeg suda, sada advokat, Kasim Dizdarević.

Sudski savjet je krajem decembra objavio javne oglase za izbor sudije Vrhovnog suda, Višeg suda za prekršaje Crne Gore i pet sudija sudova za prekršaje.

Pred SS je u toku procedura i za izbor predsjednika osnovnih sudova u Baru, Podgorici, Kotoru, Rožajama, Plavu i Herceg Novom.

SS je raspisao i javni konkurs za dvoje sudija Upravnog suda, koji je zbog proširenja nadležnosti zatrpan predmetima pa je još ranije tražio saglasnost da se poveća broj djelilaca pravde. Ta sudska instanca ima 13 sudija.

Nedavno je sudija Upravnog suda biran internim oglasom, što je dio pravnika sporio kao nezakonito.

Sudije se ocjenjuju i na osnovu edukacija koje su prošle, pa su tokom pilot-projekta mnogi lošije prošli jer nijesu stigli da pohađaju treninge.

Pošto su u toku izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, inicirano je da se ova odredba mijenja.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Mila Radulović, 04.01.2019.


Naslov: Redakcija