Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OPŠTINA BUDVA: Na stanove i poslovne prostore državljana nekadašnjeg Sovjetskog saveza stavljene hipoteke, radi osiguranja naplate poreskih dugovanja

11.01.2018.


Opština Budva stavila je hipoteku na više od 100 stanova i poslovnih prostora, kako bi osigurala da će naplatiti poreski dug od vlasnika - Rusa, Ukrajinaca i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog saveza.

U lokalnoj upravi tvrde da je to bio jedini način da se osiguraju da dugovanja ne bi zastarjela, a vlasnici, do čijih adresa je u većini slučajeva bilo nemoguće doći, natjerati da izmire obaveze na ime poreza na nepokretnost.

Većinom je riječ, ističu, o dugovanjima od po nekoliko hiljada eura.

U lokalnoj upravi tvrde da nakon donošenja rješenja poštom obavještavaju sve vlasnike nekretnina na teritoriji opštine da izmire obaveze.

"Dosta vlasnika ima adresu u Rusiji, zato im je jako teško uručiti rješenja, a samim tim i da naplata ide teže", ukazao je sekretar za finansije Petar Odžić.

On ne isključuje mogućnost da će biti prinuđeni da primjenjuju i zakonom predviđene mjere izmirenja poreskih potraživanja - prodaju nekretnina.

"Zbog otežanih uslova naplate poreza koju imamo za ove inostrane državljane, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nepokretnosti radi naplate duga. Za crnogorske državljane poreska potraživanja naplaćujemo preko javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće".

Odžić je naglasio da je 2017. godine ostvarena procentualno veća naplata poreza, ukupno 17 miliona eura, ali da još ima dosta mjesta za poboljšanja, u evidentiranju objekata i prinudnoj naplati

"Naplata poreza je na jako zadovoljavajućem nivou. Nema prema kome nije neki pravni lijek upotrijebljen - zaključak o prinudnoj naplati, hipoteka ili blokada računa. To je rezultiralo da i pored 30 odsto manjeg razreza imamo izvrsnu naplatu. Već sada možemo reći da će u 2018. biti rigoroznija prinudna naplata, fizičkim licima preko izvršitelja, a pravnim preko blokade računa".

Građani država bivšeg Sovjetskog saveza, prije svih Rusi i Ukrajinci, vlasnici su više od 2.000 nekretnina na području Budve.

Mnogi od njih godinama ne dolaze u Crnu Goru, a nerijetko izdaju stanove i pokušavaju da prodaju nekretnine.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Vuk Lajović, 09.01.2018.


Naslov: Redakcija