Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije u 2016. godini na četiri odsto, čemu će najviše doprinjeti gradnja autoputa


Očekivano ubrzanje ekonomskog rasta Crne Gore u 2016. godini trebalo bi da bude podržano gradnjom prioritetne dionice autoputa i investicijama u turizmu i energetici, ocijenio je šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici Đulio Moreno.

Kako je rekao, EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije u 2016. godini na četiri odsto, podržan građevinskim sektorom, koji bi trebalo da raste najviše zahvaljujući gradnji prioritetne dionice autoputa od Jadranske obale do granice sa Srbijom.

"Investicije u sektore turizma i energetike bi takođe trebalo da podrže ekonomiju u tom periodu. Dodatno, oporavak dvije najveće ekonomije u regionu, Hrvatske i Srbije, sa kojima Crna Gora ima značajne ekonomske veze, trebalo bi da ima pozitivne efekte na zemlju", dodao je on.

Prema njegovim tvrdnjama, nakon razočaravajućeg rasta u 2014. godini od 1,8 odsto, povećanje rasta bilo očekivano u prošloj i njegov nastavak u ovoj.

"Zapravo, ekonomska aktivnost je ubrzana u prvom kvartalu prošle godine. Industrijska proizvodnja povećala se 6,7 odsto na godišnjem nivou i turistički pokazatelji su snažni, pri čemu je broj turista koji su posjetili Crnu Goru za prvih šest mjeseci prošle godine bio 13,8 odsto veći od uporednog perioda 2014", precizirao je Moreno.

Govoreći da je crnogorska ekonomija visoko zavisna od turizma, Moreno smatra da rusko i tržišta susjednih država čine oko dvije trećine ukupnih dolazaka.

"Dok je posjeta iz Rusije opala osam odsto u prvih osam mjeseci prošle godine, usljed pogoršane situacije u zemlji i deprecijacije rublje, dolasci iz regiona, posebno iz Srbije i Bosne i Hercegovine, značajno su se povećali. Interesantno je, međutim, to što je smanjenje ruskih turista bilo manje nego u drugim državama jugoistočne Evrope, možda zbog visokog učešća koji imaju u vlasništvu nad nekretninama", rekao je Moreno.

Kako je naveo, Crna Gora, kao uvoznik nafte, pri čemu neto uvoz nafte čini 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), treba da očekuje skromnu zaradu od drastičnog smanjenja cijena nafte.

"Država bi takođe trebalo da ima, u određenoj mjeri, benefite od pada cijena hrane, s obzirom na to da neto uvoz hrane čini 12 odsto BDP-a zemlje. U kombinaciji sa stranim direktnim investicijama (SDI) i napretkom na gradnji autoputa, rast bi u prošloj godini trebalo da iznosi oko tri odsto", podsjetio je Moreno.

Govoreći o atraktivnosti poslovnog okruženja u Crnoj Gori za strane investitore, Moreno konstatuje da je Crna Gora tokom godina uspostavila u značajnoj mjeri prijateljski poslovno zakonodavstvo i otvorenost prema stranim investitorima.

"Zemlja je redovno na vrhu regionalne liste država u pogledu SDI po stanovniku. Država je na 46. mjestu od 189 država na listi Svjetske banke po lakoći poslovanja. U isto vrijeme, Crna Gora je još više napredovala u približavanju Evropskoj uniji. Od jula prošle godine, Crna Gora je otvorila 20 pregovaračkih poglavlja od 35, i privremeno zatvorila dva. Međutim, još treba da se uradi značajan posao. Zajedničko istraživanje EBRD-a i Svjetske banke o poslovnom okruženju i djelovanju preduzeća (BEEPS) otkrio je da su tri glavne prepreke za poslovno okruženje koje su identifikovane u crnogorskim firmama postupci konkurenata u neformalnom sektoru, pristup finansiranju i pitanja električne energije", istakao je on.

Mali napredak je, kako je dodao, ostvaren u privatizaciji.

"Privatizacioni plan, najavljen u febuaru prošle godine, predvidio je nastavak privatizacije i objavu tendera u oblastima kao što su turizam, proizvodnja i nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines. Međutim, ostvaren je mali napredak u prodaji te imovine od kad je plan najavljen", navodi on.

Odgovarajući na pitanje koji su najznačajniji sektori u ekonomiji koji mogu povući ekonomski rast zemlje, Moreno ističe da je turizam svakako jedan od najvažnijih sektora ekonomije koji će dovesti do budućeg ekonomskog rasta.

"Uloga podsektora koji podržavaju turističke aktivnosti u državi, kao što su smještaj i usluge hrane, iznajmljivanje i poslovanje sa nekretnina, što trenutno iznosi osam odsto ekonomije, sigurno će rasti odražavajući sve veći značaj Crne Gore kao turističke destinacije, sa oko 1,4 miliona stranih dolazaka godišnje. Sa udjelom od pet odsto, sektor komunalnih usluga, prvenstveno proizvodnja električne energije je relativno značajan za crnogorsku ekonomiju i sa trenutnim projektima u energetskom sektoru očekujemo da će postati značajan pokretač rasta u budućnosti", dodao je on.

Prema njegovim riječima, potencijalni benefiti od razvoja regionalnog tržišta električne energije su veliki.

Država, kao i region, bogati su hidropotencijalima, i gradnja podmorskog električnog kabla koji će da spoji Crnu Goru i Italiju otvoriće tržišta za izvoz električne energije. Građevinski sektor će sa trenutno pet odsto udjela u ekonomskoj aktivnosti, biti najvjerovatnije najveći pokretač ekonomskog rasta u budućnosti, što će biti podržano gradnjom prve dionice autoputa Bar-Boljare. Poljoprivreda, zajedno sa šumarstvom i ribarstvom, ima deset odsto udjela u BDP-u, a njegov društveni značaj je još veći, sa potencijalom za rast u budućnosti. Međutim, izazovi koji pogađaju poljoprivredni sektor u Crnoj Gori, kao i region zapadnog Balkana odnose se na značajnu prazninu kada je riječ o tehnologiji i infrastrukturi, pri čemu manjkavost u sakupljanju, skladištenju, marketingu, distribuciji i upravljanju sistema utiče na kvalitet i bezbjednost proizvoda", upozorio je Moreno.

Izvor: Vebsajt CdM, 08.01.2016.