Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O OGRANIČAVANjU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA: Ugostitelji tvrde da je uvođenjem zabrane pušenja u zatvorenom prostoru opao promet

10.12.2019.


Promet u restoranima opao je za oko 20 odsto, a u kafićima je taj procenat znatno viši od kada je na snagu stupio Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ("Sl. list CG", br. 46/2019 i 48/2019 - ispr. - dalje: Zakon), ukazao je sekretar Udruženja ugostitelja Budve Nikola Buzdovan.

Tvrdi i da im je najavljeno kako će od 1. januara 2020. korišćenje duvanskih proizvoda biti dozvoljeno u lokalima u kojima se ne konzumira hrana, međutim iz Ministarstva zdravlja negiraju te najave, uz poruku da se Zakon neće mijenjati, odnosno da neće izaći u susret takvim inicijativama.

Buzdovan ističe da je ovaj Zakon nanio štetu ugostiteljima, ali da će ga svakako poštovati.

"Što se tiče budvanskih restoratera, bilježimo pad prometa od nekih 20 odsto, dok je u kafićima to dosta više. Ostaje nam da poštujemo taj zakon koji je evropski, a mi idemo ka Evropi. Ono što je nama najavljeno, doduše usmeno, da će kafićima koji nemaju hranu, od januara biti dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda", ukazao je Buzdovan.

On naglašava da je pad prometa zabilježen i u drugim crnogorskim gradovima.

Iz Uprave za inspekcijske poslove je rečeno da Turistička inspekcija, kako je to propisano, kontroliše primjenu ovog i da je od polovine avgusta do 19. novembra bilo ukupno 2.263 kontrole.

"Utvrđeno je 106 nepravilnosti, izdato 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Utvrđene nepravilnosti su da je bilo dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, da nije istaknuta oznaka o zabrani pušenja, te da prostorija za pušenje nije opremljena uređajima za ventilaciju", rečeno je iz inspekcije.

Ističu da dobijaju i prijave građana, što inspektorima pomaže.

"Sanitarni inspektori su uradili 381 inspekcijski pregled. U objektima u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna djelatnost (škole, vrtići), trgovinska djelatnost, priređuju igre na sreću, kao i radnim prostorima u kojima poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja (sudovi, ministarstva, uprave, službe u opštinama, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja)".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.12.2019.


Naslov: Redakcija