Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INVESTICIJE U POLJOPRIVREDI DO 2020. GODINE PREKO 200 MILIONA EURA


U crnogorsku poljoprivredu će do 2020. godine biti investirano preko 200 miliona eura, čime će se povećati stepen konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača u primarnoj proizvodnji i preradi, ocijenio je resorni ministar Petar Ivanović.

On je na okruglom stolu o Strategiji razvoja poljoprivrede i ruralnih područja do 2020. godine, koji je organizovao Odbor za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjestnosti (CANU), rekao da će investicije najvećim dijelom biti finansirane iz IPARD sredstava, dok će se manje investicije, kao i do sada, finansirati iz nacionalnog budžeta.

"Kroz program IPARD već je obezbijeđeno 52 miliona eura bespovratnih sredstava. Kako ova sredstva predstavljaju 50 odsto iznosa investicije, to znači da je realno kroz program IPARD očekivati ne manje od 100 miliona eura investicija u poljoprivredi do 2020. godine", precizirao je Ivanović.

Za investicije je, kako je dodao, obezbijeđena povoljna kreditna linija iz Abu Dabi razvojnog fonda u iznosu od 50 miliona dolara.

"Dodamo li i sredstva iz nacionalnog budžeta, od danas do 2020. godine u crnogorsku poljoprivredu biće investirano preko 200 miliona eura. Naglašavam, investirano, ne preraspoređeno, ili dodijeljeno, ili poklonjeno, ili podijeljeno", poručio je Ivanović.

On je saopštio da su autori Strategije predstavili jasan pregled aktivnosti i mjera koje će Crna Gora sprovesti u naredne četiri godine u cilju integrisanja poljoprivrednih proizvođača i administracije u Zajedničku poljoprivrednu politiku.

"Takođe, nastojali smo da prilikom pisanja dokumenta predstavimo realno stanje i da realno planiramo u skladu sa administrativnim kapacitetima koje imamo. To znači da strategija nije spisak lijepih želja, već realan plan koji želimo da ostvarimo sa brojem ljudi koje imamo", rekao je Ivanović.

Ciljevi strategije, kako je naveo, postavljeni su u skladu sa resursima kojima Crna Gora raspolaže i brojnim ograničenjima koji postoje u crnogorskom poljoprivredi, a prije svega malim obradivim površinama i usitnjenim parcelama.

"To znači da bi usmjeravanje budućeg razvoja crnogorske poljoprivrede ka bilo kakvom obliku masovne proizvodnje, davalo malu šanse da budemo cjenovno i količinski konkurentni na međunarodnom tržištu", smatra Ivanović.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta crnogorske poljoprivrede je proizvodnja hrane visokog kvaliteta i povećanje broja proizvođača organskih proizvoda.

"To je moguće postići integrisanjem poljoprivrednih proizvođača kroz različite standarde kvaliteta, bezbjednosti hrane i šeme kvaliteta", dodao je Ivanović.

Strategijom su prepoznati glavni izazovi koje Crna Gora mora prevazići u narednom period, a to su nizak nivo obrazovanja poljoprivrednika, nedostatak stručne radne snage, nepovoljna starosna struktura, nedovoljna svjest o prednostima udruživanja, loša mehanizacija.

"Polazeći od navedenih izazova definisani su i ciljevi razvoja poljoprivrede. To su povećanje produktivnosti i obradivih površina i uvođenje standarda bezbjednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru", rekao je Ivanović.

Izvor: Vebsajt RTCG, 09.12.2015.