Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO FINANSIJA: Crnogorsko zlato se oslobađa 11. aprila 2017. godine


Crnogorske zlatne rezerve od 38.477 unci, koje su založene za kredit u Svajcarskoj, oslobađaju se 11. aprila 2017. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Prema posljendjem kretanju cijena zlata, koje su već tri sedmice u padu, unca je u ponedjeljak dostigla cijenu od 1.088 dolara. To bi zunačilo da su crnogorske rezerve zlata bile vrijedne u ponedjeljak 42 miliona dolara, odnosno 45,2 miliona eura.

Zlato se nalazi u švajcarskoj Kredit Svis banci kao zaloga za zajam od 150 miliona eura.

Pitanje zlatne rezerve ponovo je aktuelizovano ovih dana oko obračuna učešća javnog duga u BDP-u. Zlato je uračunato u državne rezerve i za toliko oboren procenat javnog duga.

U Ministarstvu finansija kažu da tu nema ništa sporno.

Iz ovog Vladinog resora su objasnili da posljednja rata kredita za koji je založeno zlato ističe za 17 mjeseci.

"Posljednja rata kredita prema Kredit Svis, u iznosu od 30 miliona eura, za koji kao kolateral služi zlato, biće otplaćena 11. aprila 2017. godine", pojasnili su iz Ministarstva.

Nakon što bude otplaćen ovaj aranžman, zlato će biti vraćeno u posjed države Crne Gore.

"Da li će zlato, nakog okončanja trenutnog aranžmana, negdje biti deponovano, ili može poslužiti kao sredstvo obezbjeđenja za novu transakciju, u ovom trenutku ne može biti precizirano. Na koji način će dalje biti raspolagano zlatom zavisiće od trenutne situacije na tržištu, da li će postojati potreba države da ga iskoristi kao zalogu ili će biti držano kao depozit, odrediće politika države, u skladu sa finansijskim i ekonomskim prilikama u tom trenutku", reklai su iz Ministarstva.

Na podsjećanje da ima mišljenja da Crnoj Gori ne trebaju zlatne rezerve i da je dovoljno da razvijamo instrumente upravljanja gotovinom emitovanjem državnih zapisa i drugih kratkoročnih instrumenata, držanjem određenog nivoa depozita, u Ministarstvu finansija kažu da je u nekoliko prethodnih godina država uspjela da obezbijedi pristup inostranom i domaćem tržištu kroz izdavanje obveznica, zapisa, zaključenje kreditnih aranžmana.

"Imajući u vidu da domaće tržište još nije dovoljno razvijeno, u ovom dijelu, obezbjeđivanje pomenutih sredstava nosilo bi sa sobom značajan rizik", ocijenili su iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt CdM, 09.12.2015.