Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANjU LOKALNE SAMOUPRAVE: Opštine traže da im izmjenama Zakona pripadne 50 odsto prihoda od poreza na zarade umjesto dosadašnjih 12 odsto, te unapređenje sistema fiskalne egalizacije opština

10.11.2017.


Opštine traže da im od poreza na zarade pripadne 50 odsto prihoda umjesto dosadašnjih 12 odsto, koliko je predviđeno zakonom, ukazao je generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, odgovarajući na pitanje koji su njihovi prijedlozi za izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. list RCG", br. 42/2003 i 44/2003 - ispr. i "Sl. list CG", br. 5/2008, 51/2008 - dr. zakon, 74/2010, 1/2015, 78/2015, 3/2016 i 30/2017).

Ukazao je da je Zajednica opština bila uključena u rad međuresorske radne grupe, koju je zbog pripreme zakona formiralo Ministarstvo finansija. Odbor za finansiranje lokalne samouprave Zajednice opština dostavio je prijedloge Ministarstvu finansija i sada se čeka Nacrt zakona.

Bojadžić pojašnjava da po važećem rješenju svim opštinama pripada 12 odsto ukupnih prihoda od poreza na zarade, osim glavnom gradu 13 i prijestonici 16 odsto.

"Zahtjev za povećanje procenta pripadnosti opštinama po osnovu ovog poreza u direktnoj je vezi sa nivoom nadležnosti lokalnih samouprava. U opštinama u regionu po tom osnovu pripada znatno više prihoda. U Srbiji, na primjer, 77 odsto, osim Beograda gdje je 66 odsto, u Hrvatskoj 60, a u Sloveniji 54 odsto", objašnjava Bojadžić i ističe da to nije jedini zahtjev, te da traže unapređenje sistema fiskalne egalizacije opština.

"Tražimo više novca u egalizacionom fondu i unapređenje kriterijuma za raspodjelu, naročito zbog značaja tog fonda za opštine sa nižim fiskalnim kapacitetom na sjeveru", pojasnio je generalni sekretar.

Na spisku zahtjeva je i formiranje revolving fonda.

"To je mehanizam podrške opštinama za predfinansiranje EU projekata, čime će se doprinijeti rješavanju problema sa kojim se lokalne samouprave susrijeću prilikom obezbjeđivanja sredstava za realizaciju EU projekata. Formiranjem ovog fonda uspostaviće se važan mehanizam koji će omogućiti opštinama da uspješnije koriste sredstva EU fondova, uz obavezu vraćanja pozajmljenog novca fondu odmah nakon odobravanja finansijskog izvještaja od ugovornog tijela i povlačenja EU sredstava", kaže Bojadžić i dodaje da, prema informacijama kojima raspolažu, Vlada ima pozitivan stav prema ovom prijedlogu, što je saopštio i premijer nedavno u parlamentu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.11.2017.


Naslov. Redakcija