Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON KOJI ĆE REGULISATI POSLOVANJE FAKTORING I LIZING KOMPANIJA: Cilj ovog Zakona biće da se poslovanje ovih kompanija stavi pod ingerenciju Centralne banke CG


Centralna banka (CBCG) priprema posebni zakon kojim bi poslovanje faktoring i lizing kompanija stavila pod svoju ingerenciju, pri čemu se očekuje da do marta naredne godine nacrt tog zakona bude završen.

"U CBCG je započet rad na pripremi posebnog zakona kojim će se, osim mikrokreditiranja i kreditno garantnih poslova, koji su u ovom trenutku regulisani Zakonom o bankama ("Sl. list CG", br. 17/2008, 44/2010 i 40/2011 - dr. zakon), urediti i druge najznačajnije finansijske usluge - faktoring i lizing, kao i osnivanje, poslovanje i kontrolu privrednih društava koja pružaju te usluge", rekli su iz vrhovne monetarne institucije.

Planirano je da se nacrt tog zakona dostavi resornom ministarstvu do kraja prvog polugodišta naredne godine, radi sprovođenja dalje procedure.

Radna grupa, koju je formiralo Ministarstvo finansija uz stranu ekspertsku pomoć, već je pripremila dio ovog zakona koje se odnosi na poslove faktoringa.

"U daljem radu na ovom projektu, cjelovito će se regulisati uslovi za obavljanje tih finansijskih usluga, kao i licenciranje, kontrola rada privrednih društava koji pružaju ove usluge, uključujući i mjere koje se mogu preduzeti protiv pružalaca ovih usluga u slučaju kršenja propisa", objasnili su iz Centralne banke.

Regulacijom i supevizijom tih finansijskih institucija stvoriće se preduslovi za dalje razvijanje ovog segmenta finansijskih usluga, unaprijeđenje zaštite potrošaca - korisnika usluga koje pružaju te finansijske institucije.

"Obezbijediće se sveobuhvatnije baze podataka o poslovanju pružalaca ovih usluga, koji će se koristiti za statističke namjene i za unaprijeđenje Kreditnog registra koji vodi Centralna banka", naveli su iz CBCG.

Posljednji podaci o lizingu pokazuju da zaključno sa junom 2016. godine ima ukupno 4,53 hiljade aktivnih ugovora čija je vrijednost 86,58 miliona eura.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 09.11.2016.