Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O VODI ZA LJUDSKU UPOTREBU: Propisani su parametri vrijednosti za zdravstvene ispravnosti vode, uslovi i obaveze pravnih lica koje vrše javno snabdijevanje vodom, monitoring kvaliteta vode, sve u interesu zaštite zdravlja ljudi


Ministarstvo zdravlja pripremilo je Nacrt zakona o vodi za ljudsku upotrebu kojim se prvi put zakonom uređuje ta materija.

Nacrtom zakona propisani su parametri vrijednosti za zdravstvene ispravnosti vode, uslovi i obaveze pravnih lica koje vrše javno snabdijevanje vodom, monitoring kvaliteta vode, sve u interesu zaštite zdravlja ljudi.

Ministarstvo zdravlja obrazovaće posebnu Komisiju kao stručno savjetodavno tijelo koja predlaže mjere i daje preporuke i uputstva radi obezbjeđenja zdravstvene ispravnosti vode.

Mandat Komisije je pet godina i čine je predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, ovlašćenih laboratorija za ispitivanje vode, inspekcijih i organa državne uprave.

Donošenjem ovog zakona, kako je obrazloženo, vrši se harmonizacija sa direktivom Evropske unije, koja uređuje kvalitet vode za ljudsku upotrebu.

Nacrt zakona nalazi se na javnoj raspravi od 9. novembra 2015. godine, a okrugli sto biće održan u četvrtak 12. novembra 2015. godine u Intitutu za javno zdravlje, sala broj 12, sa početkom u 11 časova.

Izvor: Vebsajt RTCG, 09.11.2015.