Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA: 10. novembra 2015. godine predstavljanje Analize javnog poziva za apatride


Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) organizuje konferenciju na kojoj će biti predstavljena Analiza javnog poziva licima koja žive u Crnoj Gori, a nemaju državljanstvo nijedne države.

Konferencija će biti održana u utorak, 10. novembra 2015. godine, u Eko zgradi Ujedinjenih nacija, sa početkom u 11 časova.

Na predstavljanju Analize javnog poziva govoriće Slobodan Raščanin, savjetnik za pravnu zaštitu u UNHCR, i Miroslav Zeković, načelnik Direkcije za državljanstvo Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na osnovu rezultata popisa iz 2011. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore uputilo je krajem 2014. godine javni poziv licima koja žive u Crnoj Gori, a koja nemaju pristup državljanstvu nijedne države, ili ne mogu da dokažu da ga imaju, da se prijave najbližoj područnoj jedinici MUP-a. Nakon prikupljanja podataka, Ministarstvo je uz podršku UNHCR izradilo detaljnu analizu javnog poziva sa preporukama u cilju pružanja pomoći ovim licima.

Pored predstavljanja Analize javnog poziva, na konferenciji će biti riječi i o globalnom problemu apatridije – pravnom vakuumu u kojem se nalaze lica koja nemaju državljanstvo nijedne države, kao i o problemu prilikom upisa u matične registresa kojim se suočavaju pojedina lica koja su izbjegla sa prostora bivše Jugoslavije.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, 09.11.2015.