Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Predlog zakona u skladu sa direktivama EU

10.10.2019.


Tekst Predloga zakona o javnim nabavkamau potpunosti prenosi direktive Evropske unije koje regulišu ovu oblast u zemljama članicama, a obuhvatio je i suštinske sugestije koje su dostavile nevladine organizacije, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"U pitanju su: jedinstveni akt za jednostavne nabavke, kao i nabavke iz sektora odbrane i bezbjednosti, unaprjeđenje odredbi koje se odnose na izvršenje ugovora i jačanje inspekcijskog nadzora", navodi se u saopštenju.

Iz tog vladinog resora ističu da su sve komentare i sugestije na tekst tog Predloga zakona razmotrilo sa posebnom pažnjom i po osnovu istih zauzelo stav.

"O odredbama Predloga zakona Ministarstvo finansija je vodilo široki dijalog sa obveznicima primjene, kao i sa udruženjima poslodavaca koji su iznosili stavove privrede. Takođe, razmijenjena su mišljenja i sa svim ostalim zainteresovanim stranama koje su po bilo kom osnovu imale sugestije na tekst Predloga zakona", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su 10. juna ove godine na zvaničnoj veb stranici Ministarstva finansija objavili saopštenje i pozvali zainteresovanu javnost na javne konsultacije povodom teksta Predloga zakona o javnim nabavkama, inoviranog u odnosu na verziju povodom koje je sprovođena javna rasprava u periodu februar – mart 2018. godine.

Oni ističu da su time svi zainteresovani imali mogućnost da dostave svoje stavove.

"Što je u velikom obimu i učinjeno, pa stoga materijal koji prati Predlog zakona u proceduri utvrđivanja od strane Vlade Crne Gore, sadrži i izjašnjenje Ministarstva finansija po osnovu dostavljenih komentara i sugestija", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija je, dodaju iz tog vladinog resora, u pripremi konačnog teksta Predloga zakona razmotrilo i ranije date sugestije dostavljene na tekst Nacrta zakona, tokom javne rasprave 2018. godine, sa stavom da sve primjedbe koje imaju osnova u direktivama i u skladu su sa konceptom ovog novog propisa budu inkorporirane u tekst Predloga zakona.

Napominju i da je pregovaračka grupa za poglavlje 5 – javne nabavke održala dva sastanka tokom jula i septembra na kojima se isključivo razgovaralo o odredbama novog Zakona.

"Ministarstvo finansija je stava da sve sugestije koje su, tokom završne faze izrade Predloga zakona dostavljene od bilo kog zainteresovanog lica, a bile su u skladu sa odredbama direktiva sa kojima se ovaj Predlog zakona usklađuje uključene su u tekst u konačnom", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.10.2019.


Naslov: Redakcija