Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND POVISIO U NAJNOVIJIM PROGNOZAMA PROCJENU RASTA CRNOGORSKE EKONOMIJE ZA OVU GODINU NA 3,7 ODSTO

10.10.2018.


Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je u najnovijim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto.

Zadržana prognoza rasta za 2023. godinu od tri odsto: Ilustracija (Foto: International Monetary Fund) Zadržana prognoza rasta za 2023. godinu od tri odsto: Ilustracija (Foto: International Monetary Fund)

MMF je u aprilskim prognozama za ovu godinu prognozirao rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,1 odsto.

U novom izvještaju pod nazivom Svjetski ekonomski izgledi, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi crnogorska ekonomija u narednoj godini trebalo da ojača 2,5 odsto, dok je u aprilskim prognoziran rast od 2,4 odsto.

MMF je zadržao prognozu rasta za 2023. godinu od tri odsto.

Inflacija bi, prema prognozama, u ovoj godini trebalo da iznosi 2,8 odsto, a u narednoj dva odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,8 odsto, u narednoj od 16 odsto, a u 2023. godini 8,3 odsto.

MMF je, zbog trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, smanjio izglede rasta ekonomije za ovu i narednu godinu.

MMF očekuje rast globalnog BDP-a na 3,7 odsto u ovoj i narednoj godini, što je 0,2 odsto manje od ranijih prognoza.

Na indonežanskom ostrvu Bali počelo je godišnje zasjedanje MMF-a i Svjetske banke, koje će trajati do 14. oktobra.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.10.2018.


Naslov: Redakcija