Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU DRŽAVNE POMOĆI MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA U PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI ZA 2015. GODINU: Poziv je otvoren do 9. oktobra 2015. godine


Ministarstvo ekonomije raspisuje Javni poziv za učešće u Programu državne pomoći malim i srednjim preduzećima u prerađivačkoj industriji za 2015. godinu.

Cilj Programa je poboljšanje inovativnih sposobnosti malih i srednjih preduzeća u prerađivačkoj industriji kroz podsticanje korišćenja konsultanskih usluga za unaprjeđenje inovativnosti i konkurentnosti.

Programom finansijske podrške za preduzeća iz sektora prerađivačke industrije može se odobriti finansijska pomoć za sljedeće inovativne aktivnosti:

Mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć u maksimalnom iznosu do 2.500 eura, odnosno do 50% opravdanih troškova, bez PDV.

Preduzeće je u obavezi da finansira troškove eksternog konsultanta (konsultantskih firmi, naučnoistraživačkih ustanova, naučno-tehnoloških parkova, centara izvrsnosti, inovaciono-preduzetničkih centara i poslovnih inkubatora) za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100%, i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj u visini od maksimalno 50% opravdanih troškova, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostalih 50 % troškova treba da bude pokriveno iz sopstvenih izvora preduzeća koje se prijavljuje za podršku.

Ukupan Budžet opredijeljen za realizaciju Pilot Programa državne pomoći malim i srednjim preduzećima u prerađivačkoj industriji za 2015. godinu je 30.000 eura.

Pravo učešća u Programu finansijske pomoći imaju registrovana mala i srednja privredna društva koja posluju najmanje 2 godine:

  • Posluju 100 % u privatnom vlasništvu;
  • Imaju sjedište na teritoriji Crne Gore;
  • Nijesu imala gubitke u poslovanju u posljednje dvije finansijske godine;
  • Redovno izvršavaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa;
  • Da za iste aktivnosti nijesu koristili sredstva finansijske pomoći iz budžeta ili donatorskih programa u prethodnom periodu.

Poziv je otvoren do 9. oktobra 2015. godine.

Javni poziv možete preuzeti ovdje.

Projekat finansijske podrške MSP preduzećima iz sektora prerađivačke industrije možete preuzeti ovdje

Izvor: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 09.09.2015.