Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA TRODNEVNA RADIONICA O PREDLOGU ZAKONU O JAVNIM OKUPLJANJIMA


U period od 2. do 4. septembra 2015. godine u hotelu “Ramada” članovi Radne grupa zaduženi za izradu Predloga zakona o javnim okupljanjima održali su zajedno sa ekspertom Evropske komisije Michaelom Hamiltonom iz Velike Britanije, radionicu u cilju izrade Predloga zakona o javnim okupljanjima.

Radionicu je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova uz TAIEX podršku Evropske komisije. Drugog dana radionice održan je okrugli sto na kojem su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora - Mirjana Radović iz NVO „Akcija za ljudska prava“, Stevan Milivojević iz NVO “LGBT Forum Progres“, Danijel Kalezić iz NVO „Queer Montenegro“, kao i zamjenik Ombudsmana Petar Ivezić, koji su iznjeli svoje komentare i primjedbe na predloženi tekst Zakona.

U konstruktivnoj raspravi tokom tri radna dana, i na održanom okruglom stolu razmotrena su najbolja rješenja koja će u praksi regulisati ovu tematiku, uz puno poštovanje ljudskih prava koja prepoznaje evropska legislativa. Naime, u fokusu radionice je bilo propisivanje ograničenja izraženog u definisanoj razdaljini od objekata, izostavljanje objektivne odgovornosti organizatora mirnog okupljanja za štetu koja je prouzrokovana od strane učesnika javnog okupljanja, broj građana koji predstavlja javno okupljanje, razlozi za ograničenja javnih okupljanja, vrijeme prijavljivanja okupljanja, preciziranje obavještenja o uslovima koje mora da ispuni organizator, privremeno ograničenje okupljanja, definisanje okupljanja u pokretu, smanjivanje obaveza redara, sadržaj prijavem, kao i konsultacije organizatora sa Upravom policije.

Radna grupa će sagleda sve predložene preporuke i komentare, posebno preporuke koje je dao evropski ekspert Michaelom Hamiltonom, a sve u cilju izrade što kvalitetnijeg teksta Zakona usklađenog sa evropskom legislativom i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Izvor: Vebsajt MUP, 08.09.2015.