Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CBCG: Finansijski sistem stabilan


Stanje finansijskog sistema u prvoj polovini 2015. godine stabilno je, a najizraženiji rizik je i dalje nelikvidnost realnog sektora, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Na sjednici Savjeta je, kako je saopšteno iz Direkcije za odnose sa javnošću Centralne banke (CBCG), razmatrano tekuće stanje finansijske stabilnosti, rizici i ranjivosti ukupnog privrednog Sistema, koji su bili prisutni u drugom kvartalu 2015. godine.

"Domaće okruženje crnogorske privrede karakteriše rast skoro svih bitnih sektora ekonomije u odnosu na isti kvartal prošle godine i shodno tome skoro sve međunarodne institucije su revidirale prognoze rasta crnogorske privrede", navodi se u saopštenju.

Shodno procjenama CBCG za prvu polovinu 2015. godine, realni rast crnogorske privrede je iznosio oko 3,5 odsto. Inflacija je u tom periodu bila pozitivna, oslikavajući blago poboljšanje stanja u privredi i oporavka agregatne tražnje.

Iz CBCG je saopšteno da je prvu polovinu godine obilježilo povećanje deficita tekućeg računa, ali i rast priliva stranih direktnih investicija. Bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan, a stanje na tržištu osiguranja i kapitala stabilno.

"Podaci iz fiskalnog sektora ukazuju na stabilna kretanja koja se ogledaju u povećanju ostvarenja prihoda u odnosu na plan od 1,5 odsto i smanjenja izdataka, u ovom periodu, u odnosu na plan u iznosu od 9,8 odsto. Rast javnog duga zahtjeva dugoročni pristup i kontinuirani oprez u vođenju fiskalne politike, kako se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost", ocijenjeno je na sjednici.

Analizirani su, kako se dodaje, trendovi i događaji koji su uticali na stanje crnogorske privrede, kako iz domaćeg, tako i iz međunarodnog okruženja. Sa aspekta uticaja, izvora i intenziteta ranjivosti, analizirani su i potencijalni rizici koji bi mogli uticati na sistemski rizik i stanje finansijske stabilnosti.

Najuticajnije centralne banke svijeta i dalje su, kako se navodi, veoma oprezne kod promjena monetarne politike i mnoge su se odlučile za nastavak pomoći i u narednom periodu ove godine.

“Referentne međubankarske stope, EONIA i EURIBOR su takođe bile na rekordno niskim nivoima. EONIA se u ovoj godini kretala između minus 0,01 odsto i minus 0,14 odsto, tromjesečni EURIBOR je takođe negativan i trenutno iznosi oko minus 0,023 odsto”, precizirali su iz CBCG.

S druge strane, šestomjesečni LIBOR na američki dolar iznosio je oko 0,49 odsto na kraju jula i ima rastući trend, što je velikim dijelom uzrokovano tržišnim očekivanjima da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) podići svoju referentnu stopu.

Izvor: Vebsajt RTCG, 08.09.2015.