Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REGIONALNI AVIOPREVOZNICI IZGUBILI PREKO 100 MILIONA EURA

10.08.2020.


Preostali nacionalni avioprevoznici iz bivše Jugoslavije trebalo bi ove godine da objave rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procjena kreće do 100 miliona eura.

Većina aviokompanija takođe je izgubila zaradu i u prošloj godini. Međutim, vlade u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj obavezale su se na pružanje pomoći, piše Ex-Yu Aviation.

Air Serbia je nagomilala više od 30 miliona eura gubitaka do nastavka komercijalnih letova krajem maja, a srbijansko Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da se nada da će ublažiti gubitke u avionskom sektoru zemlje, koji uključuje i nacionalnu vazdušnu luku, vazdušne luke i pružaoca usluga u avio plovidbi do kraja godine sa 200 miliona eura, prenosi SEEbiz.

Prema Ministarstvu, zemlja će pružiti direktnu fiskalnu podršku Air Srbiji kao glavni način pomoći. Iznos će zavisiti od konačnog finansijskog pada usljed Covid-19, kao i o iznosu potrebnom za jačanje uloge Air Srbije širom Balkana.

Croatia Airlines zabilježio je neto gubitak od 23,1 milion eura tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovini prošle godine. Tokom prvih šest mjeseci prihod je smanjen 52,4 odsto. Avionska kompanija je rekla da je prerano procjenjivati finansijske posljedice, jer je pandemija još u toku, ali je navela da su bile velike.

Kompanija je od države tražila nešto više od 90 miliona eura za upravljanje krizom.

Montenegro Airlines takođe osjeća efekte pandemije. Kompanija je tokom prve polovine godine izgubila više od 15 miliona eura prihoda, dok tek treba procijeniti ukupne gubitke nastale pandemijom Kovid-19.

“Trenutno je nemoguće procijeniti gubitke firme kao rezultat koronavirusa, jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilionskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni 15,11 miliona eura”, naveo je prevoznik.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.08.2020.


Naslov: Redakcija