Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ŠEMAMA KVALITETA POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA: Radi se na registraciji crnogorskog pršuta

10.08.2018.


Nedavno formirani klaster Crnogorski pršut priprema proizvođačku sertifikaciju i dokumentaciju za registraciju tog proizvoda u Briselu, saopštio je član tog klastera i vlasnik kompanije Marteks, Dragan Martinović.

"Očekujemo da ubrzo u Briselu zvanično registrujemo brend crnogorski pršut. Dokumenta za sertifikaciju su poslata prije mjesec dana, a kompletiramo i ostalu dokumentaciju potrebnu za dobijanje brenda", ukazao je Martinović.

On je rekao da je klaster proizvođača sa Cetinja angažovao stručnjake sa Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu da im realizuju ovaj projekat.

"Imaćemo evropsku zaštitu proizvoda, a očekujemo da ćemo nakon brendiranja crnogorski pršut dići na viši nivo, a ubrzo očekujemo benefite od ovog procesa i marketinške aktivnosti", rekao je Martinović i dodao da će novi proizvod zadovoljavati evropske standarde bezbjednosti hrane i biti konkurentan na domaćem i inostranom tržištu.

Prema riječima Martinovića, proizvođači sa Cetinja su bili primorani da krenu u registraciju brenda crnogorski pršut, zato što nijesu mogli naći zajednički jezik oko geografskog područja sa Udruženjem proizvođača njeguških specijaliteta.

Naglasio je da će brendirani proizvod odlikovati smanjen salinitet, minimalna starost godinu, kao i visok kvalitet proizvodnje.

Iz Ministarstva ekonomije podsjetili su da je njeguški pršut dobio zaštićenu geografsku oznaku u oktobru 2016. godine i time postao prvi zaštićeni crnogorski proizvod. Objašnjavaju da to znači da se u određenom geografskom području ne moraju odvijati sve faze proizvodnje, prerade ili pripreme, odnosno da nije neophodno da sirovina potiče iz tog područja.

"Za geografsku oznaku, konkretno za proizvodnju njeguškog pršuta, svinje ne moraju da se uzgajaju u Crnoj Gori", ukazali su predstavnici Ministarstva i objasnili da u skladu sa Zakonom o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ("Sl. list CG", br. 22/2017), postoje dva oblika zaštite i to oznaka porijekla i geografska oznaka.

Slično našem njeguškom pršutu, u Sloveniji je zaštićen kraški pršut, a u Hrvatskoj dalmatinski i drniški pršut.


IZVOR: Vebsajt RTCG 09.08.2018.


Naslov: Redakcija