Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

IZMJENE ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU PONOVO NA DNEVNOM REDU SKUPŠTINE?


Socijalistička narodna partija (SNP) ponovo će staviti na dnevni red skupštine prijedlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Potpredsjednica te partije kazala je das u penzioneri, čija je penzija ispod dvije stotine eura, a kojih ima oko 40.000, izjednačeni su sa korisnicima socijalne pomoći.

“Kako bismo imali što realniju sliku ekonomskog stanja u Crnoj Gori moramo uzeti u obzir i građane koji su, usljed stečaja u njihovim preduzećima, nakon višegodišnjeg rada, ostali bez posla i našli se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Predstavnicima vlasti nikada nije ni bilo stalo do ekonomske održivosti tih preduzeća, jer su ih povjeravali osobama koje nijesu umjele njima upravljati, što je imalo katastrofalan uticaj na ukupan privredni razvoj”, istakla je ona.

Ona podsjeća da inicijativa SNP-a da se, kroz izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ublaži težak položaj ove kategorije građana, nije naišla na dobru volju poslanika vladajućih partija.

“Poručujemo da nećemo odustati, odnosno da ćemo u narednom periodu ove izmjene, kojima bi ova kategorija građana lakše ostvarila pravo na penziju, staviti ponovo na dnevni red Skupštine Crne Gore.”, naglasila je Pavićević.

Prema njenim riječima, rješavanje problema nezaposlenosti i životnog standarda građana nijesu od primarnog značaja za vladajuću koaliciju, “koja sa tim problemima ne želi da se suoči”.

“Nedostatak novca u državnom budžetu rješava se rebalansom ili dodatnim zaduživanjem, a garancija su građani i njihova djeca koja će sve to jednom morati da vrate. To neće biti problem djece crnogorskih vlastodržaca s obzirom da su neki od njih s punoljetstvom postali vlasnici, recimo, luksuznih nekretnina u nekim od evropskih metropola. Biće to, nažalost, problem djece one većine siromašnih građana koji na dan izbora, zarad,,,sigurne socijale”, zaokružuju vlast. Njihova djeca će morati da plate skupi život u luksuzu predstavnika vlasti i to je potrebno da znaju građani Crne Gore”, rekla je ona.

Izvor: CdM, 08.08.2015.