Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O PRIVREMENIM MJERAMA ZA UBLAŽAVANjE NEGATIVNIH UTICAJA NOVOG KORONAVIRUSA NA FINANSIJSKI SISTEM: Banke obračunale 19 miliona eura kamata

10.07.2020.


Moratorijum na kredite koristilo je 64 hiljade klijenata, a tokom tri mjeseca prvog moratorijuma obračunata kamata je veća od 19 miliona eura, saopštio je guverner Centralne banke na konsultativnom saslušanju pred skupštinskom Odborom za ekonomiju, finansije i budžet. Saslušanje je predložio poslanik Raško Konjević, koji je ukazao da nije bilo solidarnosti, te da će najveći teret krize koju je izazvala pandemija koronavirusa platiti građani i privreda. Između ostalog, Konjević je guvernera Žugića pitao da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum.

Žugić je na konsultativnom saslušanju u Skupštini, na pitanje da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum, pitao da li je neko došao da toči gorivo, a da ga ne plati.

"Mi smo izveli procjenu kamate prije njene realizacije prema Vladi na bazi prethodnih podataka, koja je iznosila 36 miliona eura. Međutim, obračunata kamata je nešto iznad 19 miliona EUR i za građane i za kompanije", rekao je Žugić na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da je blizu 64 hiljade klijenata prihvatilo takvu vrstu moratorijuma, dok je iznos blokiranih sredstava iznosio 1,32 milijarde EUR.

Žugić je saopštio da, od početka krize, odobreni krediti za građane iznose 74 miliona eura, kao i da je u taj proces ušlo 58 hiljada građana.

"Rekao sam ranije kada je donijeta odluka o moratorijumu da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamata. Tokom moratorijama se ne naplaćuje ništa, a obračunava se kamata i glavnica i sve se prolongira tri mjeseca", naveo je Žugić.

On je ocijenio da je moratorijum bio pravedan i da je uticao na povećanje likvidnosti građana i kompanija.

Žugić je ocijenio da je moratorijum bio pravedan i da je uticao na povećanje likvidnosti građana i kompanija

Žugić smatra da, ukoliko bi se desilo da su kamatne stope niže od tržišnih, to predstavljalo ogroman teret za ekonomiju, poreske obveznike, strane investitore i dobijanje kredita stranih međunarodnih institucija.

On je naveo da su banke imale pad profita za prvih pet mjeseci od preko 36 odsto.

"Uz to, dvije banke su iskazale gubitke, od kojih je jedna sistemski važna", dodao je Žugić.

Poslanik Raško Konjević, smatra da je CBCG više brinula da očuva profitabilnost banaka nego da li će u uslovima krize donijeti mjere koje će pomoći građanima i privredi.

"Nijednom danas nijesam čuo riječ solidarnost. A kada ste imali intervju 20. marta dobar dio emisije ste govorili o tome. Imate veću obavezu u skladu sa zakonskim propisima da malo više brinete o privredi i građanima i da regulišete ambijent. Kao da slušamo predstavnika Udruženja banaka, a ne guvernera CBCG", rekao je Konjević.

On je naveo da je dobio podatak Vlade da obračunate kamate iznose 36 miliona eura.

"Više će banke obračunati kamate u ova tri mjeseca, nego što je Vlada pomogla direktno privredu i građane prvim paketom mjera. Mislite li da su građani i privreda bili u boljoj ili lošijoj poziciji 1. jula", pitao je Konjević i dodao da je deset hiljada ljudi ostalo bez posla.

Prema njegovim riječima, ne smije se dozvoliti da teret krize padne na privredu.

"Moja je ocjena da će, pored sve vaše priče o solidarnosti, teret krize najviše platiti građani, oni koji će ostati bez posla i kojima će se smanjiti plata, a uvećava im se anuitet za plaćanje kredita. Tu ne možemo pričati od dijeljenju tereta i solidarnosti", smatra Konjević.

On je ukazao da tri ranija scenarija CBCG o prognozama narušavaju reputaciju te ustanove, jer apsolutno 'ne drže vodu'.

Žugić je odgovorio da je ključna obaveza CBCG očuvanje finansijske stabilnosti, kao i da su preduzete sve mjere u tom pravcu.

"Kada je riječ o mojim komentarima u emisiji, to je bilo vrijeme početka krize. To se iz dana u dan mijenjalo, a to radi kompletan tim profesionalaca u CBCG. Sve se radi da se iz krize izađe sa manje štete", rekao je Žugić.

Viceguverner Miodrag Radonjić, kazao je da kada se donosila odluka o moratorijumu, nijesu znali kakvo će biti stanje, ni koliko će biti bolesnih.

"Da ga nijesmo donijeli, bilo bi ono ugovoreno u kreditu, odnsono naplaćivala bi se i zatezna kamata i od žiranata. Svim klijentima je data mogućnost da dobiju produženje tog krdita po prethodno ugovorenoj cijeni", rekao je Radonjić.

On je naveo da nema ekstra profita.

"Građani neće platiti ništa ekstra od onog ugovorenog, pogotovo ne na osnovu odluka koje je CBCG donijela. Možemo očekivati duplo manje korisnika drugog moratorijuma", zaključio je Radonjić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.07.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija