Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O VOJNO-OBAVJEŠTAJNIM I BEZBJEDONOSNIM POSLOVIMA: Predlog zakona ne dozvoljava nelegalna prisluškivanja

10.07.2020.


 

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o Predlogu zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima i o njemu će se naknadno izjasniti.

 

Ministar odbrane Predrag Bošković je u završnoj riječi, povodom optužbi da je zakon neustavan, rekao da je za njegovu usklađenost sa Ustavom mjerodavan Ustavni sud, navodeći da je taj akt prošao sva radna tijela Skupštine.

 

On je poručio da zakon u najvećem dijelu naslonjen na 40-ak članova iz Zakona o odbrani, i da ne dozvoljava nelegalna prisluškivanja.

 

Predrag Bulatović ukazao je da taj zakon omogućava praćenje svakog građanina, i da može biti zloupotrijebljen i u izborne svrhe 30. avgusta.

 

"Ovaj zakon daje za pravo ovom čovjeku koji sjedi pored ministra (generalni direktor Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović) da može da zatraži od svakog državnog organa svaku informaciju", istakao je Bulatović.

 

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da je u prvobitnom predlogu dnevnog reda za sjednicu bio i Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore u paketu sa ovim zakonom.

 

On je pojasnio da su izmjene i dopune krovnog zakona o osnovama obavještajno–bezbjednosnog sektora iz 2014. godine, skinute sa dnevnog reda, jer je njima, između ostalog, predloženo da direktor Uprave policije Veselin Veljović bude član Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

 

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je ukazao da je zakon povučen na zahtjev ministra Boškovića, a ne parlamentarnog vrha.

 

Daliborka Pejović ukazala je da se zakon ne donosi na prečac i u susret događajima koji će se desiti.

 

Ona je istakla da nema govora da zakonsko rješenje ima namjeru da na bilo koji način ugrozi ljudska prava, i da je odabran najbolji tajming da se donesu takva dokumenta.

 

Draginja Vuksanović Stanković ukazala je da se odredbama tog zakona ušlo u nadležnosti drugih organa.

 

"Pravno, vi ste ušli u nadležnost drugih državnih organa, što znači da je ovaj predlog zakona suprotan pojedinim važećim zakonima države Crne Gore i zato ne može imati pravnu snagu", ukazala je Vuksanović Stanković.

 

 


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.07.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija